Villazero - drømmen som gikk i oppfyllelse

Sveriges første karbonnøytrale småhus inspirerer byggverden

Er det mulig å bygge et hus med både hustuft og tak av tre og med et byggelag som består av bare kvinner? Det som startet med post-it-lapper på et togvindu, ble forvandlet til et innovativt prosjekt som inspirerer en hel bransje. Villazero er ferdig. Men reisen mot bærekraftig bygging har bare så vidt begynt. - Jeg har lengtet etter dette lenge og gleder meg veldig til å flytte inn, sier huseieren Gunnar Jönsson.

Gatene svinger kraftig, frem og tilbake mellom tømmerhus, murhus og hvite hjørnekasser. Som fra ingensteds dukker den opp – en ny, fersk trefasade som virkelig skinner i vårregnet. Midt i Paradise-området i Borlänge ligger Villazero, Sveriges første karbonnøytrale småhus.

– Jeg er positivt overrasket over hvor godt huset passer inn i området, selv om det har mye av sitt eget særpreg. Nå ser det veldig nytt ut, rått og friskt treaktig. Med det vil gråne og bli mer ydmykt med tiden, sier Maja Gesar, en av arkitektene bak Villazeros design.

Villazero er bare litt over 100m² stort, men huset skiller seg ut med sine tykke vegger og solide takfot. Det stående panelet ser akkurat ut som treet, det er silikonbehandlet for å motstå fuktighet og råte. Taket er også laget av tre og formen gir huset en spesiell karakter.

– Å bygge bærekraftig er å bygge noe som varer lenge. Vi ønsket å gi Villazero en varig følelse. Taket er meget kraftig og uttrykker stabilitet, noe som setter tonen for hele bygningen. Det gir huset en følelse av trygghet og beskyttelse, forklarer Tina Ljunggren, arkitekt i Villazeros team.

Drømmen om et bærekraftig hus

Villazero er ikke hvilket hus som helst, det er Sveriges første karbonnøytrale enebolig. Huset er sertifisert etter både Svanemerket og NullCO2. Det er et samarbeidsprosjekt der målet er at de involverte partene skal lære å bygge med minst mulig klimapåvirkning.

– Gjennom dette prosjektet har vi utfordret både oss selv og mange andre i bransjen til å forbedre prosessene sine. Vi ønsker at bransjen skal få øynene opp for at det er mulig å bygge med bærekraftige metoder, forklarer Helena Tallberg som er prosjektleder for Villazero.

Ideen til prosjektet kom på en togreise mellom Borlänge og Växjö. Gabriella Hagman, adm.dir. for Mondo Arkitekter, Gunnar Jönsson, adm.dir. for Fiskarhedenvillan og Kristina Hansen, adm.dir. for Structor Byggteknik Dalarna hadde lenge snakket om å gjøre noe sammen innen bærekraft. Under togreisen begynte de å diskutere ideer og den felles drømmen om å bygge et klimavennlig hus. Vinduet i kupeen ble fylt med post-it lapper, tanker ble til planer og Villazero-prosjektet var født.

Vi ville gjøre noe i virkeligheten, vi ville bygge et hus som manifesterer det vi har lært om bærekraft og gjøre noe som hele bransjen kunne lære av. Det var en fantastisk energi under den turen, den morsomste jobbreisen jeg har vært på, sier Gunnar.

Regn med hele livssyklusen

Villazero er sertifisert i henhold til NullCO2 som er utviklet av Sweden Green Building Council (SGBC). I tillegg er hele huset Svanemerket. Svanemerkets sertifisering handler om å velge sporbare, bærekraftige og energieffektive materialer, som tre fra ansvarlig skogbruk.

– Svanesertifiseringen handler også om kvalitetssikrede rutiner for prosjektering og konstruksjon, for eksempel når det gjelder fukthåndtering, godt lydmiljø og lysinnslipp. Huset skal ikke bare oppfylle økologiske krav men også være trivelig og trygt for folk å bo i, forteller Helena Tallberg.

For å finne klimaavtrykket på et hus brukes Livssyklusanalyser (LCA). Påvirkningen beregnes i ulike faser, hele veien fra produksjon av materialet til huset rives en dag. Beregningene inkluderer transport av materialet til byggeplassen, selve byggeprosessen og husets energiforbruk.

– De store karbondioksidpostene har vært i produksjonen av byggematerialer. Der har vi virkelig hatt behov for å tenke nytt, for eksempel angående betong. Bruker vi tre i stedet for betong reduserer vi CO2-belastningen med 50 prosent. Det samme gjelder når vi bruker trebasert isolasjon i stedet for mineralull, forklarer Erik Jäderbrink. Han er forretningsutvikler i Fiskarhedenvillan og har vært ansvarlig for klimaberegningene bak Villazero.

– LCA-beregningene utvider virkelig perspektivet og det synes jeg er bra. Hele bransjen må begynne å tenke i disse baner. For når vi gjør det blir det ringer på vannet. Flere og flere begynner å tenke på hvor produktene vi bruker kommer fra og hvordan husene vi bor i er bygget. Det er det som vil utgjøre den store forskjellen i det lange løp.

Vesentlige detaljer

Innenfor inngangsdøren møtes den besøkende direkte av Villazeros imponerende stue. Et kombinert kjøkken og stue med betydelig større vinduer enn standard, i alle fall mot sør. Lysinnslippet er både for velvære og for å hjelpe til med oppvarmingen. Takhøyden på seks meter gir romfølelse, til tross for husets lille areal.

– Jeg er imponert over hvor godt byggeteamet har lykkes, det er håndverk på virkelig høyt nivå. Jeg er kjempefornøyd med vinduskarmene og i møtet mellom takpanel og vegg er det perfekt skåret – det er så fint, synes Maja Gesar og fortsetter.

– Alle tekniske krav har vært utfordrende, men det har vært morsomme utfordringer. Jeg synes dette prosjektet har bevist at det er mulig å gjøre noe veldig fint når man bygger på en bærekraftig måte.

Mange av de litt uvanlige detaljene er basert på at Villazero er et meget godt isolert og energieffektivt hus. Veggene er 500 mm tykke og taket er asymmetrisk for å romme mange solcellepaneler. Solcelleanlegget på taket produserer mer enn de 2200 kWh huset bruker på ett år. Med energioverskuddet vil huset «betale ned» sin egen karbondioksidbelastning og innen bare 10 år nå en netto null i karbondioksidutslipp.

Forskningen vil fortsette i fremtiden

Villazero har fått mye oppmerksomhet både i den svenske byggebransjen og internasjonalt. Spesielt valget om å bygge huset på trefundament har vært omdiskutert.

– Vi har vurdert flere grunntyper men valgte trefundament. Under treplaten ligger fire lag EPS-isolasjon for å beskytte mot fuktighet nedenfra. I tillegg er treplaten kledd i en beskyttende membran, en diffusjonsåpen folie som beskytter mot fukt og skitt, forklarer Anders Berggren, som er bygningskonstruktør i Structor Byggteknik Dalarna.

Det kommer til å fortsette å forskes på Villazero selv etter at det er ferdigbygd. Ved hjelp av fuktmålere kan prosjektet følge hvordan materialvalgene fungerer over tid.

– Vi har 47 sensorer i huset slik at vi hele tiden kan lese av fuktinnholdet. Hvis noen sensorer skulle slutte å virke, har vi også passive sensorer som avleses med en skanner. Vi vil følge husets fuktverdier i flere år fremover, forklarer Jonas Nilsson som er teknisk sjef i Fiskarhedenvillan.

Den videre forskningen tilrettelegges av at det faktisk er en av initiativtakerne, Gunnar Jönsson som skal bo i Villazero. Han bestemte seg for å bytte ut leiligheten i Borlänge og i stedet bli huseier.

– Det var veldig vanskelig å finne en kunde som ønsket å kjøpe et hus de egentlig ikke kunne kontrollere hvordan det ville se ut og ikke kunne vite nøyaktig hva det ville koste. Så jeg kjøper huset personlig. Det er også ganske praktisk at jeg bor her for da kan vi fortsette å følge med på disse materialene, sier Gunnar lattermildt.

Et kvinnelig byggelag

Det er god stemning på byggeplassen. Det blir ofte sunget og ledd mellom rundene og byggelaget ser ut til å trives sammen.

– Det er litt annerledes å jobbe med bare jenter, jeg synes det har vært avslappet og kanskje litt andre samtaleemner i pausene enn det vanligvis er. Selve prosjektet er kjempegøy, ingen har gjort noe lignende før og det føles kult å være en del av det, synes Hanna Erks som er blikkenslager i Plåt-Lars og en del av Villazeros byggelag.

Prosjektet ønsket ikke bare å rette oppmerksomheten mot økologisk bærekraft, men også slå et slag for sosial bærekraft og likestilling i byggebransjen.

– Vi valgte å gjøre et statement. Fremfor alt var det en måte å skape flere kvinnelige forbilder innom bygg. Et byggelag som består av bare kvinner er så unikt at det pågår en forstudie som følger laget, sier Kristina Hansen. Både hun og Gabriella Hagman konstaterer at prosjektet virkelig har satt lys på problemstillingen.

– Dette har tydelig vist hvor skjev kjønnsfordelingen faktisk er i bransjen. Vi samlet et helt byggelag med kvinner i alle laug. Men ved sykdom, endret tidsplan og uforutsette hendelser har vi vært nødt til å hente inn menn, for at det rett og slett ikke finnes flere kvinner.

At Villazero nesten utelukkende er bygget av kvinner har fått stor oppmerksomhet i media.

– Det er litt rart at det har vært mer fokus på at vi er kvinner som bygger enn at vi bygger på en ny måte. Det blir veldig interessant å følge dette huset og se hvordan materialene og metodene fungerer over tid, synes Sofie Törnblom, snekker i Byggpartner.

Mens Gunnar flytter inn skal prosjektet oppsummeres. Helena Tallberg forklarer at nå venter evaluering for å så implementere kunnskapen i den vanlige produksjonen. Blant Fiskarhedenvillans husmodeller er det allerede en ny husserie formet etter lærdommene fra Villazero.

– Et skrivebordsprodukt endrer ingenting. Vi gjorde dette fordi vi ønsket å oppmuntre bransjen til å tenke nytt. Villazero er bygget i virkeligheten, med alle aspekter det innebærer: en tidsplan, et budsjett og en privatperson som skal ha et sted å bo. For å kunne bruke materialene og metodene i større skala trengs entreprenørenes erfaring med å håndtere dem og det kunne vi bare fått om vi bygget i virkeligheten. Å framheve kvinnelige forbilder i byggebransjen er også noe som bør gjøres i virkeligheten. Det er i virkeligheten vi kan gjøre en forskjell.

Fakta Villazero

Plass: Paradiset i Borlänge
Arkitekt: Mondo Arkitekter Dalarna, Fiskarhedenvillan
Livssyklusanalyse: Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter Dalarna, Structor Byggteknik Dalarna
Konstruktør: Structor Byggteknik Dalarna, Fiskarhedenvillan
Entreprenør: Byggpartner
Huseier: Gunnar Jönsson
Ferdig: Mars 2022
Størrelse: 107 m². Tre rom og kjøkken. Huset har også en separat utleiedel med ett rom og kjøkken.

Villazero er sertifisert i henhold til NullCO2, som er utviklet av SGBC (Sweden Green Building Council). Huset er også Svanemerket.

Huset er bygget på tregrunn. Mer enn 20 innebygde sensorer måler fukt i vegger, tak og grunn. Dette for at prosjektet skal kunne følge med på hvordan materialene oppfører seg over tid og fortsette å forske på metodene.

Villazero har et asymmetrisk tak, sørsiden er større og heller mindre enn nord. Dette dels for å gi plass til flest mulig solcellepaneler og dels for at solcellepanelene skal gi maksimal uttelling.

Ved NullCO2-sertifisering beregnes en referanseverdi som skal tilsvare det en vanlig enebolig av samme type og størrelse avgir. I dette tilfellet er referanseverdien 32,5 tonn CO2-e. Villazeros verdi vil lande betydelig lavere, på 24 tonn.

Man kan følge hele Villazeros reise på Instagram, @villazeroborlange

"Vårt Drømmehus: En Reise av Besluttsomhet og Personlig Stil" Copy

Da Mikaela og David stod ovenfor utfordringen med å bygge sitt drømmehus, visste de at valget av tomt ville være avgjørende. ``Du kan endre husets ...

De bygde hus under inflasjonen – Hva skjedde så?

Inflasjonen var et faktum da Pantea og Niklas hadde bestemt seg for å bygge hus. Men det var nå eller aldri. Dette er del 2 ...

Farvel til tingene: Minimalismens magi

Et tankeeksperiment: Hvor mange ting trenger du for å leve et godt liv? Ifølge LA Times har et gjennomsnittlig amerikansk hjem 300 000 ting. De mest ...

Skap noe stort på liten plass.

A room of one’s own, kalte Virginia Woolf det. En skrivestue, malestue, komponiststue. Drømmen om sted hvor du kan lukke døren, uttrykke det som kommer til ...

En livsstil, en bevegelse. Dette er Mini Suites by Fiskarhedenvillan. Copy

De ligger stille i landskapet, minihusene. Likevel inngår de i en bevegelse. Hva er et minihus? Et lite hus, jo da. Ditt eget sted. Akkurat passe stort ...

Enebolig for nybegynnere

Se det for deg: Du har nøkkelen i hånden, du skrider opp på trammen (din!), stikker nøkkelen i låsen, vrir om, åpner døren og stiger ...

En bolig for viltre sjeler

En bolig for viltre sjeler Er du en surfer, en vandrer, en klatrer? En med maur i blodet og konstant friskluftslengsel? En boltrer, en jeger, en ...

Takutspring eller ikke?

Den store låvetrenden vekker mange boligdrømmer. Et ofte stilt spørsmål om låvehus er: Hvorfor har de ikke takutspring?

Velkommen til å besøke Atmosfär 156 i Borlänge – digitalt!

Har du lang reisevei for å besøke vårt visningshus i Borlänge? Nå kan du ta deg en virtuell rundtur i samme hus. Utforsk rom for ...

Vinkelhus - smarte planløsninger og herlig uteplass

Fordelene ved å bygge vinkelhus er mange. En av de beste egenskapene er mulighetene det gir for funksjonelle uteområder. Med et vinkelhus beskyttes uteplassen mot ...

Smarte planløsninger

Planlegger du å bygge et smarthus? Med ressurseffektivt som nøkkelord og innovativ planløsning som mål? Da har du kommet til rett sted!

Start en jordfabrikk - trinn for trinn

Elsker du å dyrke? Men ikke kvitteringen for dyr kjøpejord? Start en jordfabrikk, bli selvforsynt på fin, næringsrik jord og få store avlinger i årene ...

Lag en artsrik hage i 6 trinn

Vi mennesker har viktige pollinatorer, som humler, bier og sommerfugler, å takke for en tredjedel av maten vår. Likevel behandler vi dem ganske dårlig. Nå ...

GUIDE: Anlegg en hage!

Det sprudler i kroppen – det er vår! Fram med skisseblokk, greip og svettebånd – nå er tiden inne til å anlegge en hage.

Selvforsyning for dummies

Selvforsyning blir en stadig hetere potet, men hva bør du satse på? Hvordan? Hvor begynner du? Fiskarhedenvillan gir deg: Selvforsyning for dummies.

Kjøpe brukt eller bygge nytt under inflasjon?

”Bygge hus pris” er et av de vanligste søkebegrepene på Google når det kommer til boligbygging. Så vi forstår at det er et viktig spørsmål ...

Domarudden - en plass med aner helt fra 1700-tallet

Familien på Domarudden feirer en jul full av tradisjoner og minner. Julepynting, julebakst, luciafeiring og tradisjonell levering av ønskeliste til nissen 1. advent. Karolina elsker ...

Reisen mot nytt hus til tross for økonomisk usikre tider

Pantea og Niklas drømte lenge om et hus og hadde holdt øye med bruktmarkedet i flere år. Å finne det rette huset var ikke lett, ...

Oppdag Fordelene med Minihus: En Moderne & Bærekraftig Boligløsning

Minihus, også kjent som mikrohus, har transformert seg fra en trend til en livsstil for mange. Disse kompakte boligene tilbyr en unik og bærekraftig boligløsning, ...

Vi gikk etter magefølelsen

Stilig, elegant, sosialt og koselig. Hver eneste lille detalj er helt riktig. Og likevel ble alle valgene gjort spontant, etter følelsen. Velkommen hjem til Sanna ...

4 sterke grunner til å ikke vente med drømmehuset!

Selv om rentene er høye akkurat nå, er det fremdeles flere sterke argumenter for hvorfor man bør vurdere å kjøpe og bygge et nytt hus ...

15 smarte tips som vil gagne strømregningen din

Bekymrer du deg for høyere strømregninger når temperaturen synker? Kaldere temperaturer og strømkrise er ingen drømmekombinasjon – men det er mye du kan gjøre for ...

Et hus tegnet etter tomtens forutsetninger

Familien Eriksson optimaliserte hustegningene sine etter tomtens forutsetninger. Etter utfordringer og kompromisser ble huset bedre enn forventet.

Beliggenheten – det viktigste når du bygger et hus

Familien Rattfelt hadde den perfekte tomten å bygge hus på. Husvalget falt naturlig på Tranan – en husmodell i tradisjonell stil. Slik svarte de på ...

Villazero - drømmen som gikk i oppfyllelse

Er det mulig å bygge et hus med både hustuft og tak av tre og med et byggelag som består av bare kvinner? Det som ...

Hvordan bygge bærekraftig – en guide

Å bygge hus omfatter mange deler, fra utforming og design til materialer og tekniske løsninger. Med smarte valg kan du gjøre byggets miljøpåvirkning betydelig mindre ...

Valgte Sparven etter stil og størrelse.

Det svenske paret Kristina og Christer hadde et spesifikt bilde av hvordan drømmehuset deres skulle se ut. Passe stort, vedovn og en riktig god hjemmefølelse. ...

Fra idé til entré

En liten film om Emil og Maya som bygde drømmehuset sitt hos oss. Vi vet at hver familie er unik og dermed også alle husene ...

Fossilfri färdplan - hva er det?

Vi har skrevet under på Fossilfri färdplan (fossilfritt veikart) for byggsektoren i Sverige. Målet er å gjøre vår del for å nå disse målene:

Prosjektet Kliv På

Småhusbyggere, akademia og forskningsinstitusjoner jobber sammen for å kartlegge miljøpåvirkning i et livssyklusperspektiv (LCA). TMF, tre- og møbelforetakenes arbeidsgiverorganisasjon i Sverige, skal lede arbeidet med ...

Sirkulær økonomi

Hva innebærer egentlig sirkulær økonomi?

Hva er en livssyklusanalyse?

En livssyklusanalyse (ofte forkortet LCA) er en metode for å beregne miljøpåvirkningen til et produkt gjennom hele livssyklusen – fra utvinning av naturressurser til produktet ...

Liggende lekter på terrassen

Det er ikke sånn at rekkverket må ha stående bord - liggende lekter gir et helt annet uttrykk!

Inspirasjon til uteplassen

Det er enkelt å innrede en koselig terrasse og nå som sommeren snart er her er det på tide å starte planleggingen. Her gir vi ...

Slik holder du plenen fin

Gi gresset best mulig vekstvilkår - da holder plenen seg fin hele sesongen!

En husreise gjennom 7 år

Kerstin og mannen har bygd to hus og revet ett i løpet av syv år. På det siste huset tegnet de også planløsningen selv. Da ...

Falt for klassiske Spoven

Valget var enkelt for Martine og Espen som falt for den klassiske herregårdsstilen, men de måtte vente lenge før de kunne sette i gang med ...

Tenk praktiske løsninger på vaskerommet

Vaskerommet - noen har nok angret i ettertid på at de ikke tok seg bedre tid til å tenke gjennom og planlegge det litt bedre. ...

Slik får du mest og best ut av kjøkkenløsningen din!

En kjøkkenarkitekt hjelper deg med å optimalisere kjøkkenet ditt. Alle som bygger hus med Fiskarhedenvillan har denne muligheten – helt kostnadsfritt.

På tide å oppfylle hyttedrømmen?

Er du en av dem som går med en hyttedrøm i magen? Etter en sommer hvor mange har feriert hjemme så øker nå interessen for ...

Smart å bruke god tid på å planlegge baderommet

Er du en hurtigdusjer eller en maratonbader? Baderommet er ofte et av de dyreste rommene i huset. Derfor er det smart å bruke god tid ...

Huset som vokser med familien

Husmodellens spennende og fleksible planløsning gir familien Hylander-Andersen følelsen av at de kan bli gamle her.

Midt mellom New York og Småland

Familien hadde en drøm om å flytte til den amerikanske østkysten. Istedenfor bygde de seg en drøm av et hus i Sverige. Et drøyt 200kvm ...

Svømmebasseng i hagen - hva koster det?

Flere og flere skaffer seg basseng. Trenden har vært økende de siste årene og i sommer har det eksplodert! Her er litt informasjon om hva ...

Legge ferdigplen - slik gjør du

Om du ikke har tålmodighet til å se gresset gro så kan du legge ferdigplen. Med plen på rull blir det flott og grønt mye ...

Slik anlegger du blomsterbed

Når våren kommer er det tid for å anlegge blomsterbed i hagen – noe som krever tid og planlegging. Men du trenger ikke å ha ...

Smart og fint å dyrke i plantekasse

Å dyrke i plantekasse er noe alle kan gjøre og det er lett å lykkes med både grønnsaker, krydder og bær. Ikke rart at dyrking ...

Erfaren husbygger

Maria og mannen bygde drømmehuset, en moderne villa i to etasjer med en gigantisk terrasse. Dette er fjerde gang Maria bygger hus, og klok av ...

Slik legger du nytt tak

Har du planer om å legge tak på egen hånd? Her er noen gode tips om hvordan legger nytt tak, uansett om du bruker takpanner ...

Gikk av med pensjon og bygde nytt hus!

Kjell og Annika hadde gått av med pensjon og ønsket seg et mindre hus. Planen var at en lokal byggmester skulle bygge huset, men prosjektet ...

Slik kommer du igang med terrassen

Å bygge terrasse eller veranda er ikke så vanskelig og tidkrevende som man kan tro, dessuten er det et morsomt prosjekt som passer både hobbysnekkere ...

Jill og Peter bygger drømmehuset

Fiskarhedenvillan fikk følge Jill og Peter når de skulle bygge sitt drømmehus. Resultatet har vi delt opp i tre kortfilmer der vi ser nærmere på ...

Jill og Peter bygger drømmehuset - del 2

Fiskarhedenvillan fikk følge Jill og Peter når de skulle bygge sitt drømmehus. Resultatet har vi delt opp i tre kortfilmer der vi ser nærmere på ...

Perfekt funkishus

Den hvite funkisvillaen ble en perfekt løsning for den store familien.

Tips til maling av fasaden

Hvis malingen på fasaden begynner å bli blass eller slitt, kan det være på tide med et par nye malingsstrøk. Det er visse ting som ...

Slik gjør du fasadevasken mer effektiv

Finn fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask. Bli kvitt soppsporer og skitt som tærer på huset ditt. Vi viser deg riktig ...

Slik velger du riktig farge på huset

Det er mye å ta hensyn til når det gjelder utvendig fargevalg. Det enkleste er å få innsiden til å matche utsiden. Bare ikke glem ...

Huset som ikke fantes

Mikael og Maria hadde dannet seg et bilde av drømmehuset men det fantes ikke i noen huskataloger. Fiskarhedenvillan tok utfordringen og resultatet ble så bra ...

Fiskarhedenvillan slutter seg til Agenda 2030!

Nå utvider vi satsingen vår på bærekraft. Ikke fordi vi må, men fordi vi vil. Vi vil virkelig at barnebarna til kundene våre skal kunne ...

Bygger for framtidige generasjoner

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe – det er vår definisjon av bærekraft. Les mer om hvordan Fiskarhedenvillan bygger for framtidige generasjoner.

Få orden i garasjen

Full og rotet garasje? Nå kan du få orden på ting og tang en gang for alle. For hvem orker å lete i et fullstendig ...

Hjelp! Det har regnet tre uker i strekk og bygget er ikke tett!

De aller fleste hus i Norge er bygget i treverk og de fleste har nok fått med seg at treverk og vann sjelden er en ...

Dalarnas Villa - Fokus på bærekraft

Bærekraft er viktig for oss i Fiskarhedenvillan, men også forsikringsbransjen har interesse av bærekraftig bygging. I Sverige kom Dalarnas Forsikringsselskap til oss med en idé ...

Egeninnsats på ny bolig

Tenk på disse tingene før du bestemmer deg!

Se hva som kjennetegner en god planløsning

En god planløsning er nøkkelen til en velfungerende bolig. Selv om det er individuelle forskjeller i hva vi oppfatter som en god planløsning, er det ...

Bygg smart - bygg hus med utleiedel

Visste du at det faktisk kan lønne seg å bygge nytt hus med utleiedel? Boenheten kan også brukes som gjesterom eller separat leilighet.

Utleie av selvstendig boenhet

Dette må du vite om begreper som eksisterer og krav som stilles når du skal leie ut en del av boligen din.

Hytte med lodge-følelse

Marie og Jonas nye hytte ble så mye mer enn bare et fritidshus. Her savner de ingenting, det er en helårsbolig på alle måter. Dessuten ...

Kjærlighet ved første blikk

Slektsgården var den rene jungelen da familiens første flyttelass trillet inn på tunet. Tre år senere er det vanskelig å tro at den staselige sekelskiftevillaen ...

Landlig og gammeldags sjarm

Robert og Sara byttet ut storbylivet i München med landlig sjarm i Sverige. Det har de ikke angret på.

Med plass til mange

Å tegne og bygge hus hadde lenge vært en drøm for Theres og Jonas. Så når familien økte med tvillinger ble et større og mer ...

Tomten fikk bestemme husvalget

Det var tomten som la premissene da Tommy og Maria skulle velge husmodell. Paret hadde en attraktiv elvetomt og ville utnytte den maksimalt. Valget falt ...

Valgte friheten i byggeprosessen

Tommy og Rita tegnet hus i samarbeid med Fiskarhedenvillans arkitekt. De ønsket valgfrihet i alt fra hvordan huset skulle se ut til hvilke håndverkere som ...

Hva er et byggesett

Når du blar i boligkataloger kommer du over en del begreper som ikke alltid er helt enkle å forstå. Et slikt begrep er byggesett. Hva ...

Økonomisk å bygge nytt?

På utkikk etter et nytt hjem? Da kan det være lurt å tenke gjennom om du skal kjøpe et eksisterende hus eller om du vil ...

Hus med høy trivselsfaktor

Familien var opptatt av å finne løsninger de kunne trives med i hverdagen. De valgte derfor å øke størrelsen på arealer som kjøkken, bad og ...

Ikke glem kranselaget når taket er tett

Innen byggebransjen er det vanlig at byggherren holder en fest eller byr på kake til håndverkerne når taket er tett - et såkalt kranselag. Men ...

Velg miljøvennlig når du bygger drømmehuset

Har du klimaangst og skal bygge hus? Her deler vi våre beste tips til å bygge miljøvennlig.

Forny hjemmet med rimelig og miljøvennlig innredning

Gi hjemmet et skikkelig løft ved å satse på rimelige innredningsløsninger. Ta en skikkelig opprydding, fiks på detaljer, mal, velg naturlige elementer, gå på loppemarked ...

Lunt og personlig

Det var viktig at huset de skulle bygge, var funksjonelt å bo i for småbarnsfamilien. Men hjemmekoselig er det ordet som best beskriver interiøret.

Det dugger på utsiden av vinduet - gratulerer!

Når vinduene dugger på innsiden skjer det stort sett fordi vi har for dårlig luftomskifting – vi får ikke byttet ut den gamle luften med ...

Bedre inneklima gir lavere strømutgifter

Med balansert ventilasjon får du ut den brukte luften og erstatter den med ny og frisk luft som i tillegg er ferdig oppvarmet.

Hva er en ferdigattest?

Når du skal bygge nytt hus er det mange begreper å forholde seg til. Et av de viktigste er ferdigattest.

Kjøkkenet er husets hjerte

Når du bygger hus med oss er kjøkkenet inkludert i prisen. Vår kjøkkenekspert finner den beste løsningen sammen med deg, slik at du får kjøkkenet ...

Slik brannsikrer du hjemmet

Her er våre beste tips om brannvern og brannsikre hjem.

Utebelysning til fasade og hage

Lys opp i mørket! Belysning til fasaden og hagen er detaljer man ofte glemmer, men når lampene er på plass, ser man at det er ...

Høst i hagen

Gjør det høstfint i hagen, sett vekster i dvale og forbered for neste vår og sommer. Uansett om du har grønne fingre eller ei, så ...

Sjekk huset før vinteren

Vedlikehold av huset er viktig, og en grundig sjekk et par ganger om året kan spare deg for unødvendige problemer. Vi har samlet våre beste ...