Velg miljøvennlig når du bygger drømmehuset
Har du klimaangst og skal bygge hus? Her deler vi våre beste tips til å bygge miljøvennlig.
Sedumtak
Et sedumtak gir et naturlig og grønt inntrykk samtidig som det minsker risikoen for oversvømmelse ved plutselig regnskyll. Det tar opp og binder forurensing i luften, det isolerer bygningen året rundt, noe som gir en jevn innetemperatur. Det beskytter også takets opprinnelige taktekking mot UV-stråling og demper for lyd.
Sammenlignet med vanlig takstein så vil det brukes mindre material og vekten som skal transporteres blir mindre.
Å velge trehus har sine klimafordeler
- Et tre binder karbondioksid (og beholder det hele sitt liv) samtidig som det avgir syre via fotosyntesen
- I Norge vil den årlige avgangen av skog være ca 50 prosent av tilveksten, dette fører til at potensialet for å binde karbondioksid øker[1]
- Med rett vedlikehold har et trehus lang livslengde noe som sparer resursser
- Hygroskopiske materialer (kan ta opp og avgi fukt) bidrar til å balansere luftfuktigheten inne. For lav eller høy fuktighetsinnhold er ikke bra for hverken mennesker eller huset, anbefalt relativ luftfuktighet er 45-50%
- Tre er et naturlig materiale som vi mennesker får det bra av å se og ta på
Oppvarming
Varmen som finnes lagret i bakken, geotermisk energi, er definert som fornybar fordi det aldri vil gå tomt for varme i bakken.[2] Ved installasjon av en bergvarmepumpe bruker man denne varmen i huset, varmepumpen drives da av strøm. Hvis det også installeres solceller så dekkes en del av årsbehovet for strøm til varmepumpen av en fornybar energikilde.
Uansett hvilken varmepumpe som installeres så er solceller en miljøvenlig måte å produsere sin egen strøm og på. På den måten kan du være sikker på at det kommer fra en fornybar kilde.
Et ventilasjonssytem av typen FTX (mekansik til og fraluft med varmegevinst) senker varmebehovet siden varmeenergien tas i bruk og reverseres til huset. Et bra aggregat i dag har en varmegjenvinningseffektivitet på ca 85%.
Den prosjekterte energibruken kan senkes med riktig brukeranvendelse. Eksempler på dette er kortere dusjtid, holde vinduer og dører stengt både sommer og vinter samt lavere temperatur på soverommet via romregulering til gulvvarme.
Store og mange vinduer gir større varmetap enn om det var vegg på samme flaten. Det gjelder å finne en balanse mellom dagslys og opplevelse i rommet og det økende energibehovet som oppstår med fler/større vinduer. Mange og store vinduer mot sør gir en risiko for overtemperatur på vår og sommer. Unngå dette ved å montere solskjerming på vinduets utside som stopper solstrålene allerede før de treffer vindusflaten. Et alternaltiv til den tradisjonelle vindusmarkisen er en vertikalmarkise av gjennomsiktig screenmateriale som stenger ute solstrålende uten å blokkere utsikten.
[1] https://snl.no/Skogbruk_i_Norge
[2] https://ungenergi.no/energikilder/geotermisk-energi/hva-er-geotermisk-energi/