Sirkulær økonomi
Hva innebærer egentlig sirkulær økonomi?
Enkelt sagt handler det om gjenbruk, altså å bruke noe om igjen i stedet for å kjøpe nytt. Hvis du vil fordype deg i temaet, kan du gå inn på bærekraftguiden.
Hva har vi i Fiskarhedenvillan gjort innen sirkulær økonomi?
Allerede sommeren 2019 foretok vi en stor analyse av hvordan vi bruker materialer på byggeplassene våre. Vi følte at vi måtte få svar på følgende spørsmål:
- Produserer vi mye avfall?
- Kjøper vi inn riktig mengde materiale?
- Hva skjer med materialet som blir til overs?
For å kunne svare på disse spørsmålene ansatte vi Vincent i en prosjektstilling der han skulle besøke et 30-talls byggeplasser over hele Sverige og snakke med entreprenørene våre der.
Hva ble så resultatet?
Vi forstod fort at problematikken kan ses fra flere sider. 74 prosent av alle entreprenørene vi snakket med, mente at det er positivt at det blir materiale til overs (så lenge det ikke dreide seg om større mengder, selvfølgelig). De gangene det manglet materialer, måtte entreprenøren nemlig bruke tid på å skaffe mer, noe som ofte innebar å reise til og fra byggevarehuset. Også miljøet nyter godt av at vi unngår ekstratransporter med materialer. Dessuten har vi aspektet som handler om arbeidsmiljø. For mye avfall eller en ustrukturert arbeidsplass med litt avfall overalt kan bli et arbeidsmiljøproblem.
Blir det igjen mye avfall etter husene vi bygger?
I snitt blir det igjen ca. 40–45 m3 avfall på byggeplassene våre. Av dette er om lag 40 prosent emballasje. Emballasjen har jo en beskyttende funksjon, og uten emballasje ville andelen skadet gods øke kraftig. Det igjen ville ha en betydelig større miljøpåvirkning på grunn av nye innkjøp og transporter. Vi jobber løpende med å redusere andre typer avfall.
Kjøper vi inn riktig mengde materiale?
Svaret på det er i all hovedsak ja. I enkelte prosjekter blir det litt for mye materiale igjen, og det er noe vi prøver å finne årsaken til i hvert enkelt tilfelle.
Hva skjer med materialet som blir til overs?
Det som oftest blir til overs, er takstein, isolasjon og gips, og halvparten av de spurte entreprenørene tar hånd om materialet og kaster mindre enn 30 prosent. Likevel er dette helt klart noe vi må jobbe videre med for å unngå at helt feilfritt materiale fraktes bort som avfall.