Huset som vokser med familien

Husmodellens spennende og fleksible planløsning gir familien Hylander-Andersen følelsen av at de kan bli gamle her.

Line og Lars-Erik var på utkikk etter et hus i svensk/dansk gårdsstil. Husmodellen Viggen passet perfekt, og med murpuss og sort innramming på vinduer og vindskier har de fått drømmehuset sitt.
- Vi likte spesielt godt planløsningen på huset. Den er spennende og vi kan gjøre mye med den. Det føles som at vi kan bli gamle her, smiler Line.

Viggen er en staselig husmodell med en symmetrisk entréfasade. Huset kan vokse i takt med familien ved å innrede loftet, og det er nettopp det Line og Lars-Erik har gjort. Oppe er det et gjesterom og en loftsstue. Sistnevnet vil nok tas mer i bruk barna når de blir litt eldre.

Valgte tomten på grunn av størrelsen

Paret hadde vurdert en tomt med sjøutsikt men syntes den ble litt for liten i forhold til huset som har et areal på 166m2.
- Vi syntes at dette flotte huset fortjente en ordentlig god plass med en åpen og luftig tomt. Derfor valgte vi bort sjøutsikten mot en landlig tomt som var litt større, forteller Line.

Line og Lars-Erik valgte å sette bort husbyggingen, også utomhus. Tomten ligger på en liten bakketopp og består i hovedsak av stein. Det måtte derfor en hel del sprengningsarbeid til, og det var ikke få lass med stein som måtte kjøres bort.

- Vår tid og kompetanse strakk ikke til for å gjennomføre det. Vi ville ha alt ferdig med en gang og vi ville ha det ordentlig gjort. Byggeprosessen gikk veldig bra og både entreprenør og håndverkere har gjort en kjempejobb. Dette er vårt hus nummer to. Vårt første byggeprosjekt var en hytte og vi føler at vi har lært mye av byggeprosessen på begge. Vi hadde helt klart bygd med Fiskarhedenvillan på nytt, sier Line.

Line er en selverklært HiFi-nerd og er meget fornøyd med det integrerte lydanlegget i huset.
– Vi flyttet om på alt det tekniske fra Fiskarhedenvillan og da fikk vi samtidig frigjort et rom. Men mest fornøyd er hun allikevel med den åpne og luftige følelsen rundt kjøkkenet og spiseplassen. Vi satt med Fiskarhedenvillans kjøkkentegner på Lysaker og fikk god hjelp med alle kjøkkenvalg. Han var meget lydhør for våre forslag og hjalp oss til å finne de beste løsningene utfra vårt behov. Valget falt på Metro som har innfelte sokkellister. Det er så lett å slå tærne sine ellers, ler Line. De mørke fronter gir et stilrent og tidløst design.

Klassisk interiørvalg

Baderommet er lekkert og lyst og gir et eksklusivt inntrykk med de store baderomflisene. I dusjen er det murt inn en smart hylle i veggen for å sette såper og shampo. Gjestetoalettet har fått en gjennomført english-pub look, ifølge Line. Den særegne tapeten fra Ralph Lauren, vasken har en bekjent av paret laget, messinglister og fliser er spot on. Det er et dristig men vellykket valg. Her tipper vi at gjestene tar seg god tid.

Interiøret er gjennomgående klassisk og luksuriøst, en nydelig miks av Ralph Lauren og New England stil. Stilen tas igjen i hele huset med tunge mørke møbler, sorte vindussprosser og fløyelsgardiner. Fargen på veggene er soft mint fra Jotun. Den er både lys og lekker og gir en fin energi til hele rommet.
- Å velge hvitt her hadde blitt altfor hardt, sier Line, som er veldig fornøyd med resultatet. De fantastiske lysekronene er virkelig kronen på verket der de troner høyt under taket.

Det store vinduet mellom entrè og stue er plassert der for å få mer lysinnslipp. En smart løsning istedenfor å lage en hel vegg som ville gjort gangen ganske mørk. Vinduet er spesiallaget av svogeren til Line, og består av en sortmalt aluminiumsramme med løse ruter som er satt inn. En lik dør er planlagt mellom kjøkkenet og hallen der baderommet og ungenes soverom befinner seg.

Jeg liker interiør som føles personlig. Som en slags signatur.

Line Hylander Andersen.

Lettstelt hage

Line elsker blomster og planter med har innsett at hun ikke har grønne fingre. Derfor har hun bestilt en anleggsgartner som skal befare tomten.
- Forhåpentligvis finnes det en måte å gjøre det både pent og trivelig med lettstelte planter, eller aller helst vekster og stauder som "ordner seg selv".

Uteområdet er en blanding av stein og plen med en tuja-hekk som omkranser tomten. Ganske nøyaktig 128 tujaer.
- Den sommeren vi satte opp huset var det tørke. Vannlageret i kommunen ble stengt to dager etter at vi hadde fått levering på 128 tujaer og ferdigrullet plen. Trodde ikke at vi skulle berge plenen og hekken, men det gikk heldigvis.

Tips til andre husbyggere

Line synes det er litt moro å vise frem huset. Det ble inngått en avtale om å la Fiskarhedenvillan bruke det til husvisning - mot et lite prisavslag.

- Jeg er klar over at vi har gjort en litt egen tolkning av Viggen og vi er jo veldig fornøyde med resultatet. I tillegg gjorde prisavslaget at vi kunne gjøre et par oppgraderinger utenom. Blant annet benkeplaten på kjøkkenet. Vi var aldri på en ren husvisning selv, men vi fikk sett litt på en annen Viggen bygd i Østfold, og det var en verdifull erfaring.

Line og Lars-Erik har gjort seg mange erfaringer, de fleste gode. Her er deres beste tips til andre husbyggere:

Få det skriftlig

Få alle muntlige avtaler ned på papir, mail eller sms. Be om eksakte og totale priser på alt. Det er så mange baller i luften på en gang og det er lett å glemme og overse ting.

Budsjett

Sett av et solid budsjett til uforutsette utgifter. Ikke uforutsett i form av mislighold men ting du ikke tenker på med en gang. Som for eksempel en nisje i dusjen, et par downlights på et sted du ikke tenker det er behov osv. Man oppdager saker underveis fordi man til da kun har forholdt seg til tegninger. Men når vegger kommer opp og huset tar form så oppdager man gjerne behov for justeringer.

Interiør og materialvalg

Det er en grunn til at man faller for ulike stiler, materialer, farger og ting. Man kan la seg inspirere og påvirke av mye, og ofte lar det seg kombinere. Men om du er trofast mot det du liker, så vil du oppdage at de/det samlet antakeligvis har fellestrekk. Dette er mer varig og permanent enn å hive seg på nye trender og gå all-in. Jeg liker interiør som føles personlig. Som en slags signatur.

Hus med høy trivselsfaktor

Familien var opptatt av å finne løsninger de kunne trives med i hverdagen. De valgte derfor å øke størrelsen på arealer som kjøkken, bad og ...

Kjøkkenet er husets hjerte

Når du bygger hus med oss er kjøkkenet inkludert i prisen. Vår kjøkkenekspert finner den beste løsningen sammen med deg, slik at du får kjøkkenet ...

Med plass til mange

Å tegne og bygge hus hadde lenge vært en drøm for Theres og Jonas. Så når familien økte med tvillinger ble et større og mer ...

Kjærlighet ved første blikk

Slektsgården var den rene jungelen da familiens første flyttelass trillet inn på tunet. Tre år senere er det vanskelig å tro at den staselige sekelskiftevillaen ...

Hjelp! Det har regnet tre uker i strekk og bygget er ikke tett!

De aller fleste hus i Norge er bygget i treverk og de fleste har nok fått med seg at treverk og vann sjelden er en ...

Utebelysning til fasade og hage

Lys opp i mørket! Belysning til fasaden og hagen er detaljer man ofte glemmer, men når lampene er på plass, ser man at det er ...

Sjekk huset før vinteren

Vedlikehold av huset er viktig, og en grundig sjekk et par ganger om året kan spare deg for unødvendige problemer. Vi har samlet våre beste ...

Egeninnsats på ny bolig

Tenk på disse tingene før du bestemmer deg!

Utleie av selvstendig boenhet

Dette må du vite om begreper som eksisterer og krav som stilles når du skal leie ut en del av boligen din.

Hva er en ferdigattest?

Når du skal bygge nytt hus er det mange begreper å forholde seg til. Et av de viktigste er ferdigattest.

Hva er et byggesett

Når du blar i boligkataloger kommer du over en del begreper som ikke alltid er helt enkle å forstå. Et slikt begrep er byggesett. Hva ...

Det dugger på utsiden av vinduet - gratulerer!

Når vinduene dugger på innsiden skjer det stort sett fordi vi har for dårlig luftomskifting – vi får ikke byttet ut den gamle luften med ...

Bedre inneklima gir lavere strømutgifter

Med balansert ventilasjon får du ut den brukte luften og erstatter den med ny og frisk luft som i tillegg er ferdig oppvarmet.

Huset som vokser med familien

Husmodellens spennende og fleksible planløsning gir familien Hylander-Andersen følelsen av at de kan bli gamle her.

Falt for klassiske Spoven

Valget var enkelt for Martine og Espen som falt for den klassiske herregårdsstilen, men de måtte vente lenge før de kunne sette i gang med ...

Se hva som kjennetegner en god planløsning

En god planløsning er nøkkelen til en velfungerende bolig. Selv om det er individuelle forskjeller i hva vi oppfatter som en god planløsning, er det ...

Høst i hagen

Gjør det høstfint i hagen, sett vekster i dvale og forbered for neste vår og sommer. Uansett om du har grønne fingre eller ei, så ...

Midt mellom New York og Småland

Familien hadde en drøm om å flytte til den amerikanske østkysten. Istedenfor bygde de seg en drøm av et hus i Sverige. Et drøyt 200m2 ...