Kjærlighet ved første blikk
Slektsgården var den rene jungelen da familiens første flyttelass trillet inn på tunet. Tre år senere er det vanskelig å tro at den staselige sekelskiftevillaen ikke har stått der siden tidlig på 1900-tallet. Med sjøen som nærmeste nabo og skogen rett rundt hjørnet er det ikke rart at ord som «landlig idyll» melder seg i tankene.
Før den vakre gården i grythyttan havnet i familien Bystedt-Barks hender, fantes det både kyr og hester der. Samboeren fortalte Karolina om tomtens historie en gang de dro forbi med båten. Farmoren hans vokste opp på gården, og faren hans hadde alltid ønsket å bo der. Det var perfekt.
Tomtejakten var over. Familien hadde funnet sitt hjem. Siden våningshuset til de tidligere eierne hadde brent ned, ble oppgaven nå å bygge et nytt hus fra grunnen. Mange timer ble tilbrakt foran datamaskinen i parets jakt på en passende husleverandør. De hadde nemlig et krav de ikke ville fire på: Planløsningen måtte være fleksibel.
Huset vårt
Allerede første gang modellen Spoven dukket opp på skjermen, skjønte Karolina at de hadde truffet blink.
– Vi hadde sett på hundrevis av hus, men jeg tenkte med en gang at «dette er huset vårt». Mye har skjedd siden de først forelsket seg i gården. Det nye huset, med utgangspunkt i Fiskarhedenvillans modell Spoven, sto klart i 2014. Villaen er bygd i klassisk svensk sekelskifte- stil, komplett med utskårne ornamenter og perlespont (en tradisjonell panelvariant med not og fjær), og passer perfekt inn i omgivelsene. Mye av den gamle hagen er også bevart. Både bringebærbusker og frukttrær er forsiktig beskåret for å beholde den naturlige floraen så godt som mulig.
Unikt skifertak
For å oppdage det som kanskje er mest unikt med selve huset, må du løfte blikket. Taket prydes av noe så uvanlig som skiferheller. Faktisk er dette Fiskarhedenvillans eneste hus med skifertak, i alle fall så langt. Og den vakre steinen pryder ikke bare hustaket. Uansett hvor du snur deg, kan du se skifer brukt rundt omkring i hagen. Det er takket være Karolinas samboer, som eier en lokalbasert skiferbedrift.
– Ikke bare er det vakkert og uvanlig, skifer er på toppen av listene over miljøvennlig takmateriale.
Møblene forteller en historie
Sekelskiftestilen går også igjen når vi kommer innenfor ytterdøren. Karolina har brukt utallige timer på loppemarkeder og i bruktbutikker for å finne den perfekte kombinasjonen av gammelt og nytt, moderne og romantisk. Hvert eneste møbel tilfører noe til husets historie.
– Jeg liker tanken på å kunne gjenbruke ting. Nye møbler og ting blir fort umoderne og manler sjel. Da vil jeg heller sette mitt eget preg på gamle saker, for eksempel ved å gi dem et strøk maling.
Hun forteller at de fleste som kommer på besøk tror at familien har pusset opp et gammelt hus. Det synes Karolina er morsomt.
– Huset er som skapt for dette stedet og for denne familien. Og med tanke på hvordan vi har skreddersydd planløsningen, er det jo egentlig akkurat sånn det er, sier hun.
At Fiskarhedenvillans utvalg av ekstrautstyr er såpass stort, gjorde det selvfølgelig også lettere for familien å oppnå den følelsen de lette etter. En titt i katalogen over standard- og tilvalgsutstyr gir deg en oversikt over alle måtene du kan variere på for å sette et personlig preg på det nye huset ditt.
Fortid - nåtid - fremtid!
Å besøke gården i Grythyttan er nesten som å reise tilbake i tid. Men du blir raskt oppmerksom på moderne detaljer og smakfulle løsninger i innredningen. Og selv om mye har skjedd på tre år, fortsetter gården hele tiden å vokse. Det neste steget i retning av å gi tomten sin opprinnelige glans tilbake, blir å gjenoppbygge det tømmerhuset de ble nødt til å rive for å få plass til villaen. Det skal bli et kombinert lager- og gjestehus. Men frem til da gjør Karolina, samboeren hennes og de fire barna sitt beste for å nyte sin egne herregård i miniatyr. Noe som ikke er det minste vanskelig.
Karolinas tips!
Å innrede et helt hus, slik man gjør når man bygger nytt, kan føles litt overveldende. Jeg fant en metode som passet veldig bra for meg, nemlig å opprette et mappesystem på pc-en. Én mappe for hvert rom, der jeg samlet inspirasjonsbilder i lang tid før innflyttingen. På den måten fikk jeg et godt overblikk over farger og materialer som passet til hverandre.
-
Se på omgivelsene og vurder hva slags hus som passer best inn. Spesielt når det gjelder planløsningen. Tenk etter hvordan du ønsker å orientere kjøkkenvinduer, balkong, altan og lignende før du velger drømmehuset ditt.
-
Hvis planløsningen ikke er helt i tråd med ønskene dine, må du ikke være redd for å be husleverandøren om å hjelpe deg med nye forslag. En arkitekt kan finne løsninger som du kanskje har vanskelig for å oppdage selv.
-
Det kan også være smart å tenke langsiktig. Hvordan ser familien ut om ti år? Små barn kan kanskje dele et rom, men vil de fortsatt gjøre det som tenåringer? En baby krever ikke mer enn en kommodeskuff til klærne sine, mens en ungdom fyller en hel garderobe. Tenk nøye over hvor store rom du trenger, og om det kan være lurt å innarbeide et ekstra rom i planløsningen.