Ikke glem kranselaget når taket er tett
Innen byggebransjen er det vanlig at byggherren holder en fest eller byr på kake til håndverkerne når taket er tett - et såkalt kranselag. Men hva er egentlig et kranselag?
De fleste fag og håndverk har sine tradisjoner og skikker. Byggebransjen er intet unntak og innen oppføring av både boliger og næringsbygg har det i lang til vært tradisjon for å avholde et såkalt kranselag.
Navnet kranselag kommer rett og slett av at arbeiderne på et bygg heiste en krans opp i mønet når taket var tett. Det vil si, kransen ble egentlig heist opp dersom byggherren avholdt en fest innen en uke etter at taket var tett. Ble festen holdt i tide, ble kransen heist til mønet.
Ble den ikke holdt i tide kunne arbeiderne i stedet henge opp en såkalt mønsåskall, det vil si en filledukke. På den måten signaliserte de at byggherren ikke hadde overholdt sin plikt til å avholde en fest for dem.
Det finnes også tolkninger som sier at kransen ble hengt opp dersom arbeiderne var fornøyd med festen – og at filledukken vanket dersom de ikke var fornøyd.
Du må ikke, men...
Kranselag er ikke noe du finner omtalt i en boligprodusents kontraktsvilkår og er således ikke noe du har en formell forpliktelse til å gjennomføre når du bygger nytt hus. Samtidig kan det ligge en verdi i å respektere tradisjonene.
Det kan jo faktisk være slik at en del av de som jobber med boligen din forventer at det tette taket markeres på en eller annen måte. Dessuten er det en god måte å fortelle håndverkerne som bygger huset at du er fornøyd med arbeidet de legger ned for å realisere drømmeboligen din.
Rent praktisk må ikke kranselaget ikke være en fest som sådan. I større byggeprosjekter, gjerne offentlige bygg eller næringsbygg, er det vanlig å invitere håndverkerne til marsipankake eller liknende. Det kan du også gjøre som byggherre for en privatbolig.
Andre muligheter er å gi håndverkerne en gave eller å invitere til snitter, pizza eller en annen type måltid.