Slik legger du nytt tak
Har du planer om å legge tak på egen hånd? Her er noen gode tips om hvordan legger nytt tak, uansett om du bruker takpanner av tegl eller betong.
Det å legge tak er faktisk enklere enn du tror og mange kan utføre dette arbeidet selv. Har du derimot ingen erfaring med denne type arbeid så anbefaler vi at du kontakter fagkyndige. Det kreves kunnskaper både i forhold til utførelsen av arbeidet, valg av produkter, innfestninger etc. slik at du får ett komplett og funksjonelt tak.
Dette må du tenke på før du skal legge tak!
- Begynn å tenke på hvilken takstein du ønsker, og undersøk alternativene. Det er nemlig ikke alle typer takstein som passer til alle hus. Avhengig av takvinkelen vil noen steiner fungere bedre enn andre.
- Husk å alltid ha en god dialog med snekker om tidsplan og arbeidsfordeling. Siden det i stor grad handler om hvem som er ansvarlig for sluttresultatet, bør du tenke over om det er verdt risikoen ved å gjøre jobben selv. Du kan spare penger - men for en uerfaren, kan det istedenfor bli kostbart.
- Å planlegge takleggingen og sørge for at du har tatt høyde for alle sikkerhetstiltak, er svært viktig. Stillas er noe vi anbefaler og er alltid et krav når en fagmann arbeider.
- Taktekking handler mye om planlegging. Merk ut hvor hver bunt med taksteiner skal plasseres slik at det blir enkelt å legge dem ut. Et tips er å betale ekstra for at leverandøren løfter taksteinen opp på taket med kran. Her bør dere være flere personer som hjelper til å plassere buntene på taket.
- Følg installasjonsveiledningen! Bruksanvisninger er skrevet for en grunn - bruk dem.
- Når taksteinene har kommet på plass kan du med fordel skru dem til med rustfrie skruer, i stedet for spiker. Det gjør det enklere hvis du trenger å flytte på noen senere. Hvilke steiner som skal skrus fast ser du i instruksjonsheftet.
Her har vi har delt opp takleggingsprosessen i tre enkle trinn slik at du får en helhetlig oversikt over hvordan du går frem. For eksempel hvordan du plasserer takpanner mest mulig effektivt. Veiledningen er praktisk både når du skal legge et helt nytt tak, og når du skal bytte eller legge om taket.
Trinn 1: Legg takpapp
Et tak består alltid av flere lag for å sikre at fuktighet ikke trenger inn i huset. Derfor er det viktig å dekke takets rupanel før du starter med selve takleggingen. Den vanligste måten å gjøre det på, er å legge takpapp som spikres fast til rupanelet. Kontroller aller først at takpappen ikke har sprekker, skjøter eller hull, og avslutt alltid med å legge en lengde underlagspapp over mønet. I tillegg må du spikre en fotplate ved takfoten. Denne bør dekkes av den nederste papplengden.
Trinn 2: Lekting
Oppå takpappen skal du legge lekter i to lag: en vertikal strølekt og en horisontal bærelekt oppå der igjen. Dette bidrar til å lufte undertaket og skaper samtidig en konstruksjon som takpannene kan hvile på. Begynn alltid med å spikre opp strølekter med et mellomrom på 60 cm. Spikre deretter bærelektene oppå strølektene. Start alltid nedenfra og legg den nederste lekten på høykant slik at takpannene havner i riktig vinkel senere. Avstanden mellom bærelektene er avhengig av størrelsen på takpannene. Sag av et trestykke som du kan bruke til å måle opp korrekt avstand mellom hver bærelekt. Avslutt med å legge en såkalt fuglelist som hindrer at fuglereder, blader, kvister og lignende trenger inn og forverrer ventilasjonen som går inn i undertaket og taklagene.
Trinn 3: Legg takpanner
Det siste trinnet i takleggingen er å legge takpanner. Begynn alltid med å plassere takpannene fra høyre mot venstre. Legg hele den nederste raden av takpanner først, og jobb deg oppover. På den måten slipper du å løfte takpannene hver gang du skal legge en ny, ettersom du kan legge takpannene oppå hverandre. Når du har lagt en hel rad horisontalt, kan du raskt se om du må kjøpe halvpanner eller kappe til de ytterste takpannene for at de skal passe til takets størrelse. Alle takpanner har et hull øverst som kan brukes til å spikre dem fast med enten pappspiker, takpannekrok eller stormklips. Dette er imidlertid ikke nødvendig dersom taket ikke har en veldig bratt helling. Det er likevel alltid lurt å spikre fast takpannene helt ytterst på taket og dem som befinner seg nærmest vinduer og skorstein. Avslutt takleggingen med å spikre fast mønepannene på mønet, og tett skjøtene med tetningsmasse for å hindre at fuktighet trenger inn. Ferdig!
Våre hus leveres med takstein fra Benders. På deres hjemmeside finner du godt illustrerte leggeanvisninger om du skulle ønske å legge taket selv.
Lykke til!