Hva er en livssyklusanalyse?
En livssyklusanalyse (ofte forkortet LCA) er en metode for å beregne miljøpåvirkningen til et produkt gjennom hele livssyklusen – fra utvinning av naturressurser til produktet ikke brukes lenger og må avhendes. Med en LCA kan du finne ut hvor i livssyklusen en bygning påvirker miljøet mest. Resultatet kan du bruke til å prosjektere og bygge med mindre miljøpåvirkning.
Det å prosjektere og bygge et hus med lav miljøpåvirkning er en viktig del av innsatsen for et mer bærekraftig samfunn. Mye av miljøpåvirkningen fra en bygning kommer fra selve byggeprosessen og fra hvor mye energi man bruker på å drifte bygget. Ettersom det bygges stadig flere energieffektive hus og stadig mer av energien som brukes, er fornybar, kommer byggeprosessen til å stå for enda mer av miljøpåvirkningen i fremtiden.
Livssyklusen til en bygning deles inn i tre hovedfaser:
Disse fasene deles i sin tur inn i såkalte informasjonsmoduler, som beskriver prosessene i livssyklusen. Det gjør at LCA-resultatet kan fremlegges på en likeartet måte, noe som gjør det lettere å tolke resultatet. Derfor er det viktig å vite hvilke faser en LCA tar for seg, slik at man ikke sammenligner epler med pærer.
Hvordan tenker vi i Fiskarhedenvillan når det gjelder LCA?
Vi har som mål at hvert enkelt av husene våre skal leveres med en egen LCA. Vi innser at vi har en vei å gå før vi kommer dit, men vi jobber hardt hver dag for å komme nærmere målet. For oss er det utrolig viktig at vi og kundene vet hvordan ulike materialvalg påvirker belastningen på miljøet.
Vi prøver hele tiden å finne nye materialer, leverandører og løsninger som reduserer miljøpåvirkningen vår og samtidig gir kundene våre bedre og mer bærekraftige hus. Samtidig har også kundene et ansvar for brukerfasen i en LCA, der oppvarming og driftskostnader er en svært viktig del. Hvor godt man vedlikeholder huset sitt, har også betydning.