Slik brannsikrer du hjemmet
Her er våre beste tips om brannvern og brannsikre hjem.
Røykvarsler
En røykvarsler kan utgjøre forskjellen på en mindre husbrann og en større og potensielt livsfarlig brann. Omfanget av brannen er nemlig avhengig av om brannslukningsapparat og røykvarslere er installert eller ikke. Med riktig utstyr installert vil en eventuell brann oppdages tidligere og brannskadene blir mindre omfattende. Hvis røykvarslere ikke er installert, får brannen ofte en dødelig utgang. Det første du må gjøre når du skal brannsikre hjemmet ditt, er derfor å installere røykvarslere. Men dette alene er ikke nok til å forebygge brann.
Sjekkliste
- Røykvarslere. Installer minst én per 60 kvadratmeter og gjerne en i hvert rom, eller minst én røykvarsler per etasje.
- Brannslukningsapparat. Kjøp et brannslukningsapparat på minst seks kilo i klasse A eller B, som er i henhold til fellesstandarden NS-EN 3-7. Velg om mulig et pulverapparat, da disse er spesielt hensiktsmessige til slukking.
- Komfyrvakt. En komfyrvakt skiller seg fra en vanlig komfyrtimer ved at den ikke bare kutter strømmen, men i tillegg registrerer brannfare og utløser en alarm ved tørrkoking, røykutvikling og overoppheting. Siden 2015 gjelder den norske versjonen av EU-standarden EN 50615.
- Jordfeilbryter. Jordfeilbrytere skal installeres av en kvalifisert installatør, men det finnes også portable varianter som du kan installere selv. Bryteren må være merket med 0,03 A eller 30 mA, og etter år 2000 skal denne være installert i alle nye boliger, grunnskoler, barnehager og fritidsboliger. For å sikre at jordfeilbryteren fungerer som den skal, må du teste den minst én gang i halvåret ved å trykke på testknappen.
Flere tips for brannsikre hjem
For å forebygge brann hjemme er det viktig at du er bevisst på brannsikkerhet i hverdagen. La aldri komfyren stå på uten tilsyn, ta alltid ut støpsler på kjøkkenet når du ikke bruker dem, og installer gjerne en timer som kutter strømmen etter en bestemt tid. Hvis du har et ildsted i form av en kamin, kakkelovn eller åpen peis, må du sørge for at skorsteinen er feiet og at du setter opp en gnistfanger eller lignende. Det er også en god idé å lage en evakueringsplan og ha regelmessige brannøvelser. Hvis du bor i et hus med flere etasjer, må du i tillegg sette opp en stige som kan felles ut, slik at man kan ta seg ut av overetasjen på en smidig måte.
Unngå brannfellene i jula
I jula er det greit å passe litt ekstra på!
- Levende lys og julen er en selvfølge for de fleste. Lysene står ofte i en dekorasjon med granbar eller annen julepynt og det er fort gjort at det kan ta fyr dersom du lar lyset brenne ned. Levende lys bør stå stødig i en lysestake uten brennbart materiale rundt. Husk at levende lys aldri må forlates!
Sørg for at det er god lufting i telysholderen ellers kan det utvikle seg høy varme med lite oksygen, men med brennbar damp. Telys må alltid stå på et brannsikkert underlag. - Juletre og levende lys? Nei det er ikke aktuelt!
- Dersom du har julestjerne i papir så ikke la de stå på om natten eller når ingen er hjemme. Det er fort gjort at lyspæren henger for nær papiret i julestjernen. Om denne tar fyr vil det fort spre seg til blant annet gardiner.
- Aske kan inneholde glør i opptil et par døgn. Derfor er det viktig å ikke tømme ildstedet for tidlig. Ha asken over i noe ikke-brennbart og la den stå et par døgn før du kaster det.