Hytte med lodge-følelse

Marie og Jonas nye hytte ble så mye mer enn bare et fritidshus. Her savner de ingenting, det er en helårsbolig på alle måter. Dessuten har det en spesiell atmosfære som man ikke finner hvor som helst. For ikke å snakke om beliggenheten…

For noen år siden var Marie og hennes samboer Jonas på ferie i Lindvallen. De ble øyeblikkelig sjarmert av det koselige miljøet. Det var en helt annen stil enn hva de var vant til hjemme; en mer lun og koselig lodge-følelse. Så da de kom hjem igjen startet ideen om å ha et eget fritidshus oppe i fjelltraktene så smått å gro.

– Jeg kommer fra Dalarna og min far fortalte om aktuelle tomter til salgs, forteller Marie.

Det var ett helt nytt område som skulle planlegges der oppe så det var mange tomter til salgs. Paret reiste opp og tok det i nærmere øyensyn, funderte litt, og litt til. Men med tiden svant drømmen om et fritidshus i fjellet litt i glemmeboken. Helt til den dagen da de fant tomten med stor T.

– Vi fant en helt fantastisk tomt! Oppe på et fjell og med milevid utsikt over Siljan. Beliggenheten er makeløs. Skibakken ligger rett utenfor døren, og scooter- og turløyper bare ett stenkast unna. Her skulle vi bygge fritidshuset vårt!

 "uansett hvor mye vi endret, tegnet om, tok bort eller la til, så tok de bare betalt for materialforbruket og aldri for den ekstra tiden som gikk med til dette. Det føltes veldig trygt og fleksibelt".

Laget sin egen versjon av husmodellen

Når tomtekjøpet var gjennomført ble neste steg å velge en husleverandør. Det var ikke så lett, fikk de erfare. De så gjennom kataloger og gikk på hus-utstillinger men fant ingenting de likte.

– Men så en kveld var vi invitert til noen bekjente som hadde bygd et kjempefint hus. Vi spurte hvilken leverandør de hadde brukt og de svarte "Fiskarhedenvillan". Vi ble ganske overrasket siden vi hadde sett i deres katalog flere ganger og kunne ikke minnes å ha sett dette huset. Men det viste seg at våre venner hadde tatt utgangspunkt i en modell og deretter gjort om på nesten alt, slik at det falt mer i deres smak, forteller Jonas. Aha, tenkte vi. Kan man gjøre det? Og det kunne man, smiler Marie

Paret tok da kontakt med en av Fiskarhedenvillans selgere og startet en dialog. Til slutt bestemte de seg for fritidshusmodellen Orren og gjøre akkurat de endringer og tilvalg de ville.

– Huset vi har bygd har nesten ingenting til felles med Orren, ler Marie. Vi endret på alt.

Paret økte boflaten fra ca. 90 kvadratmeter til 134 og endret på nesten hele planløsningen. De valgte en ordentlig trapp opp til loftet istedenfor en stige. Det ble en etasje med soverom og baderom. Hallen gjorde de større på bekostning av vaske- og teknikkrommet.

– Vi ville ha en stor og robust entré med tanke på at man kommer inn rett fra skibakken. Derfor har vi også valgt å ha flisbelagt gulv her. Ellers i huset valgte vi et veldig naturtro laminatgulv, som også er ekstremt slitesterkt.

De endret også på vinduene. Store glasspartier ut mot utsikten og litt mindre vinduer i resten av huset for å få fram lodge-følelsen. Dessuten valgte de en lysegrå lasur til fasaden og svarte lister og hjørnekasser. Mellom vinduene satte de inn ett parti med skifer, som også er lagt bak peisen i allrommet. Forøvrig er huset kledd med tømmerpanel. Resultatet ble ett ordentlig hus istedenfor en hytte, men med en godt bevart alpe-følelse.

Mye egeninnsats ble lagt ned

Innvendig har Marie och Jonas gjort alt selv. Huset ble bare stormreist. Dette innebar at de reiste opp til huset hver helg i 26 uker for å bygge.

– Ja det var ganske slitsomt. Men også fantastisk gøy, minnes Marie.

Paret visste godt hvordan de ville ha det allerede fra start. Lunt og koselig, med utpreget Aspen-karakter. Farge-skalaen går i grått, grå-blått, beige og brunt. Som en refleksjon av himmelen, Siljan og trærne utenfor. Alle lister er malt i den samme grå-blå nyansen som ytterdøren. På veggene sitter en rutete tapet i brune nyanser. Sammen med detaljer i ubehandlet tre gir dette en varme til hele huset.

–Det som var så bra med Fiskarhedenvillan er at uansett hvor mye vi endret, tegnet om, tok bort eller la til, så tok de bare betalt for materialforbruket og aldri for den ekstra tiden som gikk med til dette. Det føltes veldig trygt og fleksibelt.

Tilbringer mye tid her

Huset ble reist på høsten og paret hadde som mål å flytte inn til jul. Og det gjorde de. Jul og nyttår ble feiret sammen med slekt og venner som - takket være den ekstra boflaten kunne bo i huset.

– Vi var totalt 19 personer og det føltes aldri trangt, påpeker Jonas.

Fra starten av hadde Marie og Jonas sett for seg å bygge et hus som kunne nytes noen helger i løpet av skisesongen. Men de er her nesten hver helg og i hele ferien.

– Vi skulle gjerne vært her hele tiden om det var mulig. Det er jo så mye å finne på her, til og med om sommeren. Vi elsker stillheten og roen her. Dessuten har vi flere nye prosjekt på gang. Vi skal for eksempel bygge et utespa. Og en gjestestue for alle som kommer på besøk. Også blir det kanskje en garasje også, ha ha, avslutter Marie.

Se visningsfilm av dette flotte huset her.

Marie og Jonas beste tips til deg som skal bygge nytt:

  • Om man skal bygge mye selv kan det være verdt å ta seg fri et par måneder og gjøre alt ferdig istedenfor å bygge i helger og ferier.
  • Tenk gjennom husets funksjoner. Vi har for eksempel mye yttertøy, ski og sko. For å få bedre plass til dette så valgte vi å gjøre vaske- og teknikkrommet mindre og heller lage en større entre.
  • Tenk gjennom og planlegg det elektriske, uttak og belysning.
  • Våg å ta i litt. Det er fordelen med å bygge et fritidshus istedenfor et vanlig hus. Her kan man slå seg litt mer løs. Vi tenkte først å bare ha tapet i et av rommene, men nå har vi det overalt utenom soverommene. Og det ble jo faktisk kjempebra. Vi valgte også mørke lister istedenfor tradisjonelle hvite, og det har vi aldri angret et sekund på.

Dette er vi mest fornøyd med

  • Vinduspartiet. Utsikten. Vi ser mange mil, helt til Rättvik, og Orsa som glitrer så vakkert når det tennes opp på kvelden.
  • Kjøkkenet. At det ble et skikkelig ordentlig kjøkken som man kunne ha hatt hjemme. Vi tok i litt og savner derfor ingenting. Det har alt som et kjøkken i et vanlig hus har - og litt til. Dessuten får man plass til mange i det.

Dette ville vi gjort annerledes

  • Vi ville startet med å bygge en garasje, bod eller gjestehus før vi bygde selve huset. Da hadde vi hatt et sted å oppbevare materialene og verktøyet når vi bygde huset. Dessuten hadde vi hatt et sted å sove i mellomtiden.
Liggende lekter på terrassen

Det er ikke sånn at rekkverket må ha stående bord - liggende lekter gir et helt annet uttrykk!

Hva er en livssyklusanalyse?

En livssyklusanalyse (ofte forkortet LCA) er en metode for å beregne miljøpåvirkningen til et produkt gjennom hele livssyklusen – fra utvinning av naturressurser til produktet ...

Sirkulær økonomi

Hva innebærer egentlig sirkulær økonomi?

Vi tar sikte på å bli karbonnøytrale!

Som et ledd i bærekraftarbeidet vårt har vi valgt å klimarevidere Fiskarhedenvillan for regnskapsåret 2019 – og videre fremover. Revisjonen gjøres i samsvar med GHG-protokollen. ...

Prosjektet Kliv På

Småhusbyggere, akademia og forskningsinstitusjoner jobber sammen for å kartlegge miljøpåvirkning i et livssyklusperspektiv (LCA). TMF, tre- og møbelforetakenes arbeidsgiverorganisasjon i Sverige, skal lede arbeidet med ...

Fossilfri färdplan - hva er det?

Vi har skrevet under på Fossilfri färdplan (fossilfritt veikart) for byggsektoren i Sverige. Målet er å gjøre vår del for å nå disse målene:

Fra idé til entré

En liten film om Emil og Maya som bygde drømmehuset sitt hos oss. Vi vet at hver familie er unik og dermed også alle husene ...

Circuitus – nytt og spennende samarbeid!

Vi har innledet et samarbeid med Circuitus om svært bærekraftige husmodeller. Akkurat nå bygges det første huset i utkanten av Växjö i Sverige.

Inspirasjon til uteplassen

Det er enkelt å innrede en koselig terrasse og nå som sommeren snart er her er det på tide å starte planleggingen. Her gir vi ...

Slik holder du plenen fin

Gi gresset best mulig vekstvilkår - da holder plenen seg fin hele sesongen!

Falt for klassiske Spoven

Valget var enkelt for Martine og Espen som falt for den klassiske herregårdsstilen, men de måtte vente lenge før de kunne sette i gang med ...

En husreise gjennom 7 år

Kerstin og mannen har bygd to hus og revet ett i løpet av syv år. På det siste huset tegnet de også planløsningen selv. Da ...

Smart å bruke god tid på å planlegge baderommet

Er du en hurtigdusjer eller en maratonbader? Baderommet er ofte et av de dyreste rommene i huset. Derfor er det smart å bruke god tid ...

På tide å oppfylle hyttedrømmen?

Er du en av dem som går med en hyttedrøm i magen? Etter en sommer hvor mange har feriert hjemme så øker nå interessen for ...

Tenk praktiske løsninger på vaskerommet

Vaskerommet - noen har nok angret i ettertid på at de ikke tok seg bedre tid til å tenke gjennom og planlegge det litt bedre. ...

Slik får du mest og best ut av kjøkkenløsningen din!

En kjøkkenarkitekt hjelper deg med å optimalisere kjøkkenet ditt. Alle som bygger hus med Fiskarhedenvillan har denne muligheten – helt kostnadsfritt.

Huset som vokser med familien

Husmodellens spennende og fleksible planløsning gir familien Hylander-Andersen følelsen av at de kan bli gamle her.

Midt mellom New York og Småland

Familien hadde en drøm om å flytte til den amerikanske østkysten. Istedenfor bygde de seg en drøm av et hus i Sverige. Et drøyt 200kvm ...

Svømmebasseng i hagen - hva koster det?

Flere og flere skaffer seg basseng. Trenden har vært økende de siste årene og i sommer har det eksplodert! Her er litt informasjon om hva ...

Legge ferdigplen - slik gjør du

Om du ikke har tålmodighet til å se gresset gro så kan du legge ferdigplen. Med plen på rull blir det flott og grønt mye ...

Slik anlegger du blomsterbed

Når våren kommer er det tid for å anlegge blomsterbed i hagen – noe som krever tid og planlegging. Men du trenger ikke å ha ...

Smart og fint å dyrke i plantekasse

Å dyrke i plantekasse er noe alle kan gjøre og det er lett å lykkes med både grønnsaker, krydder og bær. Ikke rart at dyrking ...

Erfaren husbygger

Maria og mannen bygde drømmehuset, en moderne villa i to etasjer med en gigantisk terrasse. Dette er fjerde gang Maria bygger hus, og klok av ...

Slik legger du nytt tak

Har du planer om å legge tak på egen hånd? Her er noen gode tips om hvordan legger nytt tak, uansett om du bruker takpanner ...

Gikk av med pensjon og bygde nytt hus!

Kjell og Annika hadde gått av med pensjon og ønsket seg et mindre hus. Planen var at en lokal byggmester skulle bygge huset, men prosjektet ...

Slik kommer du igang med terrassen

Å bygge terrasse eller veranda er ikke så vanskelig og tidkrevende som man kan tro, dessuten er det et morsomt prosjekt som passer både hobbysnekkere ...

Jill og Peter bygger drømmehuset

Fiskarhedenvillan fikk følge Jill og Peter når de skulle bygge sitt drømmehus. Resultatet har vi delt opp i tre kortfilmer der vi ser nærmere på ...

Jill og Peter bygger drømmehuset - del 2

Fiskarhedenvillan fikk følge Jill og Peter når de skulle bygge sitt drømmehus. Resultatet har vi delt opp i tre kortfilmer der vi ser nærmere på ...

Perfekt funkishus

Den hvite funkisvillaen ble en perfekt løsning for den store familien.

Tips til maling av fasaden

Hvis malingen på fasaden begynner å bli blass eller slitt, kan det være på tide med et par nye malingsstrøk. Det er visse ting som ...

Slik gjør du fasadevasken mer effektiv

Finn fram hageslangen og vaskekosten, for nå trenger fasaden en vask. Bli kvitt soppsporer og skitt som tærer på huset ditt. Vi viser deg riktig ...

Slik velger du riktig farge på huset

Det er mye å ta hensyn til når det gjelder utvendig fargevalg. Det enkleste er å få innsiden til å matche utsiden. Bare ikke glem ...

Huset som ikke fantes

Mikael og Maria hadde dannet seg et bilde av drømmehuset men det fantes ikke i noen huskataloger. Fiskarhedenvillan tok utfordringen og resultatet ble så bra ...

Fiskarhedenvillan slutter seg til Agenda 2030!

Nå utvider vi satsingen vår på bærekraft. Ikke fordi vi må, men fordi vi vil. Vi vil virkelig at barnebarna til kundene våre skal kunne ...

Bygger for framtidige generasjoner

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe – det er vår definisjon av bærekraft. Les mer om hvordan Fiskarhedenvillan bygger for framtidige generasjoner.

Få orden i garasjen

Full og rotet garasje? Nå kan du få orden på ting og tang en gang for alle. For hvem orker å lete i et fullstendig ...

Hjelp! Det har regnet tre uker i strekk og bygget er ikke tett!

De aller fleste hus i Norge er bygget i treverk og de fleste har nok fått med seg at treverk og vann sjelden er en ...

Dalarnas Villa - Fokus på bærekraft

Bærekraft er viktig for oss i Fiskarhedenvillan, men også forsikringsbransjen har interesse av bærekraftig bygging. I Sverige kom Dalarnas Forsikringsselskap til oss med en idé ...

Egeninnsats på ny bolig

Tenk på disse tingene før du bestemmer deg!

Se hva som kjennetegner en god planløsning

En god planløsning er nøkkelen til en velfungerende bolig. Selv om det er individuelle forskjeller i hva vi oppfatter som en god planløsning, er det ...

Bygg smart - bygg hus med utleiedel

Visste du at det faktisk kan lønne seg å bygge nytt hus med utleiedel? Boenheten kan også brukes som gjesterom eller separat leilighet.

Utleie av selvstendig boenhet

Dette må du vite om begreper som eksisterer og krav som stilles når du skal leie ut en del av boligen din.

Hytte med lodge-følelse

Marie og Jonas nye hytte ble så mye mer enn bare et fritidshus. Her savner de ingenting, det er en helårsbolig på alle måter. Dessuten ...

Kjærlighet ved første blikk

Slektsgården var den rene jungelen da familiens første flyttelass trillet inn på tunet. Tre år senere er det vanskelig å tro at den staselige sekelskiftevillaen ...

Landlig og gammeldags sjarm

Robert og Sara byttet ut storbylivet i München med landlig sjarm i Sverige. Det har de ikke angret på.

Med plass til mange

Å tegne og bygge hus hadde lenge vært en drøm for Theres og Jonas. Så når familien økte med tvillinger ble et større og mer ...

Tomten fikk bestemme husvalget

Det var tomten som la premissene da Tommy og Maria skulle velge husmodell. Paret hadde en attraktiv elvetomt og ville utnytte den maksimalt. Valget falt ...

Valgte friheten i byggeprosessen

Tommy og Rita tegnet hus i samarbeid med Fiskarhedenvillans arkitekt. De ønsket valgfrihet i alt fra hvordan huset skulle se ut til hvilke håndverkere som ...

Hva er et byggesett

Når du blar i boligkataloger kommer du over en del begreper som ikke alltid er helt enkle å forstå. Et slikt begrep er byggesett. Hva ...

Økonomisk å bygge nytt?

På utkikk etter et nytt hjem? Da kan det være lurt å tenke gjennom om du skal kjøpe et eksisterende hus eller om du vil ...

Hus med høy trivselsfaktor

Familien var opptatt av å finne løsninger de kunne trives med i hverdagen. De valgte derfor å øke størrelsen på arealer som kjøkken, bad og ...

Ikke glem kranselaget når taket er tett

Innen byggebransjen er det vanlig at byggherren holder en fest eller byr på kake til håndverkerne når taket er tett - et såkalt kranselag. Men ...

Velg miljøvennlig når du bygger drømmehuset

Har du klimaangst og skal bygge hus? Her deler vi våre beste tips til å bygge miljøvennlig.

Forny hjemmet med rimelig og miljøvennlig innredning

Gi hjemmet et skikkelig løft ved å satse på rimelige innredningsløsninger. Ta en skikkelig opprydding, fiks på detaljer, mal, velg naturlige elementer, gå på loppemarked ...

Lunt og personlig

Det var viktig at huset de skulle bygge, var funksjonelt å bo i for småbarnsfamilien. Men hjemmekoselig er det ordet som best beskriver interiøret.

Det dugger på utsiden av vinduet - gratulerer!

Når vinduene dugger på innsiden skjer det stort sett fordi vi har for dårlig luftomskifting – vi får ikke byttet ut den gamle luften med ...

Bedre inneklima gir lavere strømutgifter

Med balansert ventilasjon får du ut den brukte luften og erstatter den med ny og frisk luft som i tillegg er ferdig oppvarmet.

Hva er en ferdigattest?

Når du skal bygge nytt hus er det mange begreper å forholde seg til. Et av de viktigste er ferdigattest.

Kjøkkenet er husets hjerte

Når du bygger hus med oss er kjøkkenet inkludert i prisen. Vår kjøkkenekspert finner den beste løsningen sammen med deg, slik at du får kjøkkenet ...

Slik brannsikrer du hjemmet

Her er våre beste tips om brannvern og brannsikre hjem.

Utebelysning til fasade og hage

Lys opp i mørket! Belysning til fasaden og hagen er detaljer man ofte glemmer, men når lampene er på plass, ser man at det er ...

Høst i hagen

Gjør det høstfint i hagen, sett vekster i dvale og forbered for neste vår og sommer. Uansett om du har grønne fingre eller ei, så ...

Sjekk huset før vinteren

Vedlikehold av huset er viktig, og en grundig sjekk et par ganger om året kan spare deg for unødvendige problemer. Vi har samlet våre beste ...