Villazero - drømmen som gikk i oppfyllelse
Sveriges første karbonnøytrale småhus inspirerer byggverden
Er det mulig å bygge et hus med både hustuft og tak av tre og med et byggelag som består av bare kvinner? Det som startet med post-it-lapper på et togvindu, ble forvandlet til et innovativt prosjekt som inspirerer en hel bransje. Villazero er ferdig. Men reisen mot bærekraftig bygging har bare så vidt begynt. - Jeg har lengtet etter dette lenge og gleder meg veldig til å flytte inn, sier huseieren Gunnar Jönsson.
Gatene svinger kraftig, frem og tilbake mellom tømmerhus, murhus og hvite hjørnekasser. Som fra ingensteds dukker den opp – en ny, fersk trefasade som virkelig skinner i vårregnet. Midt i Paradise-området i Borlänge ligger Villazero, Sveriges første karbonnøytrale småhus.
– Jeg er positivt overrasket over hvor godt huset passer inn i området, selv om det har mye av sitt eget særpreg. Nå ser det veldig nytt ut, rått og friskt treaktig. Med det vil gråne og bli mer ydmykt med tiden, sier Maja Gesar, en av arkitektene bak Villazeros design.
Villazero er bare litt over 100m² stort, men huset skiller seg ut med sine tykke vegger og solide takfot. Det stående panelet ser akkurat ut som treet, det er silikonbehandlet for å motstå fuktighet og råte. Taket er også laget av tre og formen gir huset en spesiell karakter.
– Å bygge bærekraftig er å bygge noe som varer lenge. Vi ønsket å gi Villazero en varig følelse. Taket er meget kraftig og uttrykker stabilitet, noe som setter tonen for hele bygningen. Det gir huset en følelse av trygghet og beskyttelse, forklarer Tina Ljunggren, arkitekt i Villazeros team.
Drømmen om et bærekraftig hus
Villazero er ikke hvilket hus som helst, det er Sveriges første karbonnøytrale enebolig. Huset er sertifisert etter både Svanemerket og NullCO2. Det er et samarbeidsprosjekt der målet er at de involverte partene skal lære å bygge med minst mulig klimapåvirkning.
– Gjennom dette prosjektet har vi utfordret både oss selv og mange andre i bransjen til å forbedre prosessene sine. Vi ønsker at bransjen skal få øynene opp for at det er mulig å bygge med bærekraftige metoder, forklarer Helena Tallberg som er prosjektleder for Villazero.
Ideen til prosjektet kom på en togreise mellom Borlänge og Växjö. Gabriella Hagman, adm.dir. for Mondo Arkitekter, Gunnar Jönsson, adm.dir. for Fiskarhedenvillan og Kristina Hansen, adm.dir. for Structor Byggteknik Dalarna hadde lenge snakket om å gjøre noe sammen innen bærekraft. Under togreisen begynte de å diskutere ideer og den felles drømmen om å bygge et klimavennlig hus. Vinduet i kupeen ble fylt med post-it lapper, tanker ble til planer og Villazero-prosjektet var født.
Vi ville gjøre noe i virkeligheten, vi ville bygge et hus som manifesterer det vi har lært om bærekraft og gjøre noe som hele bransjen kunne lære av. Det var en fantastisk energi under den turen, den morsomste jobbreisen jeg har vært på, sier Gunnar.
Regn med hele livssyklusen
Villazero er sertifisert i henhold til NullCO2 som er utviklet av Sweden Green Building Council (SGBC). I tillegg er hele huset Svanemerket. Svanemerkets sertifisering handler om å velge sporbare, bærekraftige og energieffektive materialer, som tre fra ansvarlig skogbruk.
– Svanesertifiseringen handler også om kvalitetssikrede rutiner for prosjektering og konstruksjon, for eksempel når det gjelder fukthåndtering, godt lydmiljø og lysinnslipp. Huset skal ikke bare oppfylle økologiske krav men også være trivelig og trygt for folk å bo i, forteller Helena Tallberg.
For å finne klimaavtrykket på et hus brukes Livssyklusanalyser (LCA). Påvirkningen beregnes i ulike faser, hele veien fra produksjon av materialet til huset rives en dag. Beregningene inkluderer transport av materialet til byggeplassen, selve byggeprosessen og husets energiforbruk.
– De store karbondioksidpostene har vært i produksjonen av byggematerialer. Der har vi virkelig hatt behov for å tenke nytt, for eksempel angående betong. Bruker vi tre i stedet for betong reduserer vi CO2-belastningen med 50 prosent. Det samme gjelder når vi bruker trebasert isolasjon i stedet for mineralull, forklarer Erik Jäderbrink. Han er forretningsutvikler i Fiskarhedenvillan og har vært ansvarlig for klimaberegningene bak Villazero.
– LCA-beregningene utvider virkelig perspektivet og det synes jeg er bra. Hele bransjen må begynne å tenke i disse baner. For når vi gjør det blir det ringer på vannet. Flere og flere begynner å tenke på hvor produktene vi bruker kommer fra og hvordan husene vi bor i er bygget. Det er det som vil utgjøre den store forskjellen i det lange løp.
Vesentlige detaljer
Innenfor inngangsdøren møtes den besøkende direkte av Villazeros imponerende stue. Et kombinert kjøkken og stue med betydelig større vinduer enn standard, i alle fall mot sør. Lysinnslippet er både for velvære og for å hjelpe til med oppvarmingen. Takhøyden på seks meter gir romfølelse, til tross for husets lille areal.
– Jeg er imponert over hvor godt byggeteamet har lykkes, det er håndverk på virkelig høyt nivå. Jeg er kjempefornøyd med vinduskarmene og i møtet mellom takpanel og vegg er det perfekt skåret – det er så fint, synes Maja Gesar og fortsetter.
– Alle tekniske krav har vært utfordrende, men det har vært morsomme utfordringer. Jeg synes dette prosjektet har bevist at det er mulig å gjøre noe veldig fint når man bygger på en bærekraftig måte.
Mange av de litt uvanlige detaljene er basert på at Villazero er et meget godt isolert og energieffektivt hus. Veggene er 500 mm tykke og taket er asymmetrisk for å romme mange solcellepaneler. Solcelleanlegget på taket produserer mer enn de 2200 kWh huset bruker på ett år. Med energioverskuddet vil huset «betale ned» sin egen karbondioksidbelastning og innen bare 10 år nå en netto null i karbondioksidutslipp.
Forskningen vil fortsette i fremtiden
Villazero har fått mye oppmerksomhet både i den svenske byggebransjen og internasjonalt. Spesielt valget om å bygge huset på trefundament har vært omdiskutert.
– Vi har vurdert flere grunntyper men valgte trefundament. Under treplaten ligger fire lag EPS-isolasjon for å beskytte mot fuktighet nedenfra. I tillegg er treplaten kledd i en beskyttende membran, en diffusjonsåpen folie som beskytter mot fukt og skitt, forklarer Anders Berggren, som er bygningskonstruktør i Structor Byggteknik Dalarna.
Det kommer til å fortsette å forskes på Villazero selv etter at det er ferdigbygd. Ved hjelp av fuktmålere kan prosjektet følge hvordan materialvalgene fungerer over tid.
– Vi har 47 sensorer i huset slik at vi hele tiden kan lese av fuktinnholdet. Hvis noen sensorer skulle slutte å virke, har vi også passive sensorer som avleses med en skanner. Vi vil følge husets fuktverdier i flere år fremover, forklarer Jonas Nilsson som er teknisk sjef i Fiskarhedenvillan.
Den videre forskningen tilrettelegges av at det faktisk er en av initiativtakerne, Gunnar Jönsson som skal bo i Villazero. Han bestemte seg for å bytte ut leiligheten i Borlänge og i stedet bli huseier.
– Det var veldig vanskelig å finne en kunde som ønsket å kjøpe et hus de egentlig ikke kunne kontrollere hvordan det ville se ut og ikke kunne vite nøyaktig hva det ville koste. Så jeg kjøper huset personlig. Det er også ganske praktisk at jeg bor her for da kan vi fortsette å følge med på disse materialene, sier Gunnar lattermildt.
Et kvinnelig byggelag
Det er god stemning på byggeplassen. Det blir ofte sunget og ledd mellom rundene og byggelaget ser ut til å trives sammen.
– Det er litt annerledes å jobbe med bare jenter, jeg synes det har vært avslappet og kanskje litt andre samtaleemner i pausene enn det vanligvis er. Selve prosjektet er kjempegøy, ingen har gjort noe lignende før og det føles kult å være en del av det, synes Hanna Erks som er blikkenslager i Plåt-Lars og en del av Villazeros byggelag.
Prosjektet ønsket ikke bare å rette oppmerksomheten mot økologisk bærekraft, men også slå et slag for sosial bærekraft og likestilling i byggebransjen.
– Vi valgte å gjøre et statement. Fremfor alt var det en måte å skape flere kvinnelige forbilder innom bygg. Et byggelag som består av bare kvinner er så unikt at det pågår en forstudie som følger laget, sier Kristina Hansen. Både hun og Gabriella Hagman konstaterer at prosjektet virkelig har satt lys på problemstillingen.
– Dette har tydelig vist hvor skjev kjønnsfordelingen faktisk er i bransjen. Vi samlet et helt byggelag med kvinner i alle laug. Men ved sykdom, endret tidsplan og uforutsette hendelser har vi vært nødt til å hente inn menn, for at det rett og slett ikke finnes flere kvinner.
At Villazero nesten utelukkende er bygget av kvinner har fått stor oppmerksomhet i media.
– Det er litt rart at det har vært mer fokus på at vi er kvinner som bygger enn at vi bygger på en ny måte. Det blir veldig interessant å følge dette huset og se hvordan materialene og metodene fungerer over tid, synes Sofie Törnblom, snekker i Byggpartner.
Mens Gunnar flytter inn skal prosjektet oppsummeres. Helena Tallberg forklarer at nå venter evaluering for å så implementere kunnskapen i den vanlige produksjonen. Blant Fiskarhedenvillans husmodeller er det allerede en ny husserie formet etter lærdommene fra Villazero.
– Et skrivebordsprodukt endrer ingenting. Vi gjorde dette fordi vi ønsket å oppmuntre bransjen til å tenke nytt. Villazero er bygget i virkeligheten, med alle aspekter det innebærer: en tidsplan, et budsjett og en privatperson som skal ha et sted å bo. For å kunne bruke materialene og metodene i større skala trengs entreprenørenes erfaring med å håndtere dem og det kunne vi bare fått om vi bygget i virkeligheten. Å framheve kvinnelige forbilder i byggebransjen er også noe som bør gjøres i virkeligheten. Det er i virkeligheten vi kan gjøre en forskjell.
Fakta Villazero
Plass: Paradiset i Borlänge
Arkitekt: Mondo Arkitekter Dalarna, Fiskarhedenvillan
Livssyklusanalyse: Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter Dalarna, Structor Byggteknik Dalarna
Konstruktør: Structor Byggteknik Dalarna, Fiskarhedenvillan
Entreprenør: Byggpartner
Huseier: Gunnar Jönsson
Ferdig: Mars 2022
Størrelse: 107 m². Tre rom og kjøkken. Huset har også en separat utleiedel med ett rom og kjøkken.
Villazero er sertifisert i henhold til NullCO2, som er utviklet av SGBC (Sweden Green Building Council). Huset er også Svanemerket.
Huset er bygget på tregrunn. Mer enn 20 innebygde sensorer måler fukt i vegger, tak og grunn. Dette for at prosjektet skal kunne følge med på hvordan materialene oppfører seg over tid og fortsette å forske på metodene.
Villazero har et asymmetrisk tak, sørsiden er større og heller mindre enn nord. Dette dels for å gi plass til flest mulig solcellepaneler og dels for at solcellepanelene skal gi maksimal uttelling.
Ved NullCO2-sertifisering beregnes en referanseverdi som skal tilsvare det en vanlig enebolig av samme type og størrelse avgir. I dette tilfellet er referanseverdien 32,5 tonn CO2-e. Villazeros verdi vil lande betydelig lavere, på 24 tonn.
Man kan følge hele Villazeros reise på Instagram, @villazeroborlange