Hjelp! Det har regnet tre uker i strekk og bygget er ikke tett!
De aller fleste hus i Norge er bygget i treverk og de fleste har nok fått med seg at treverk og vann sjelden er en god kombinasjon. Da skal du vite at det faktisk ikke er noe stor grunn til bekymring, i alle fall så lenge visse forholdsregler tas.
Det er ikke rart at mange som skal bygge eller holder på å bygge nytt hus, lurer på hvor bra det kan være for huset at det regner i lang tid i perioder der bygget ikke er tett. Det fører jo tross alt til at alt treverket blir fuktig - og det kan vel ikke være spesielt gunstig? Mange er redd for at fuktig treverk skal bli dekket med gipsplater, parkett og annet – og at det skal oppstå tørkesprekker og det som verre er når treverket etter hvert tørker opp.
Da skal du vite at det faktisk ikke er noe stor grunn til bekymring, i alle fall så lenge visse forholdsregler tas.
Dekk til byggematerialene
For det første er det viktig at materialene som skal brukes til å bygge huset blir dekket til med en presenning av god kvalitet, lagres under tak eller liknende. Dette er ofte et ansvar du som tiltakshaver har i fellesskap med entreprenøren som setter opp huset. Vær obs på at du ikke bare skal beskytte materialene mot regn – det er like viktig å beskytte mot solen. Materialer som blir eksponert for sollys har nemlig en lei tendens til å krympe og vri seg – dermed blir de langt vanskeligere å jobbe med senere.
Etter hvert som materialene brukes er det dessuten viktig at resterende materialer holdes tildekket. Det er som regel mest praktisk at entreprenøren tar ansvar for dette, men du kan gjerne sjekke at det faktisk blir gjort når du er innom på byggeplassen.
Underveis i byggingen
Når det gjelder beskyttelse underveis eller etter at bygget er satt opp, men enda ikke er tett, er beskyttelse mer krevende. Kommer det regn er det ikke til å unngå at treverket blir fuktig. Likevel pleier det ikke å være spesielt vanskelig å håndtere. Fukten stikker nemlig sjeldent dypt og det tar ganske kort tid å tørke opp. Enten naturlig ved at det er oppholdsvær og litt vind eller ved bruk av avfuktere. Det kan være grunn til å vie litt ekstra oppmerksomhet til bunnsvillen, der undersiden ligger ned mot svilleunderlag / betongen og derfor bruker lengre tid på å tørke. Oppvarming med bruk av byggtørkere skal for øvrig ikke brukes før huset er ferdig isolert.
For å være sikker på at treverket er tørt nok til å gå videre med de innvendige arbeidene, har entreprenøren et ansvar for å foreta fuktmålinger av både treverk og betongplate. Dersom målingene viser tilfredsstillende fuktighet er det greit å gå videre med å legge gulv, montere veggplater osv.
Generelt anbefaler vi at du som tiltakshaver holder en aktiv og åpen dialog med entreprenør og boligprodusent knyttet til denne tematikken – da er du best mulig rustet for å håndtere utfordringene, legge til rette for å ivareta kvaliteten på materialene og faktisk også redusere byggetiden.