Start en jordfabrikk - trinn for trinn
Elsker du å dyrke? Men ikke kvitteringen for dyr kjøpejord? Start en jordfabrikk, bli selvforsynt på fin, næringsrik jord og få store avlinger i årene som kommer.
Liker du å dyrke vet du også hvor mye jord som brukes når det rykker i dyrkenerven, frøene skal plantes, potter fylles og pallekrager klargjøres.
Å kjøpe jord er dyrt, den leveres i plastposer (hei, fossilt materiale), de fleste inneholder den miljøproblematiske torven og hvor moro er det å bære poser av jord før hver sesong? Tenk om det var førsteklasses jord å hente – i din egen hage! Snart kan du kanskje gjøre det – med egen jordfabrikk.
Det er forskjellige måter å starte en jordfabrikk på. Enten innendørs, med bokashi eller markkompost. Eller utendørs.
Løvkompost, varmkompost, kaldkompost, markkompost eller jordfabrikk – kjært barn har mange navn. Men konseptet er det samme: Lag jord av det du har hjemme, samtidig som du sparer penger, miljøet og klimaet. Og ja, selvtilliten får også sitt.
Å lage jord kan gå ganske raskt innendørs med bokashi eller markkompost (noen uker), mens det tar lengre tid utendørs (måneder eller år). Hvilken type fabrikk man vil ha avhenger helt av tid, mengde materiale, hva man vil kompostere og hvor mye plass man har til jordfabrikken sin. Utendørs fungerer det utmerket å anlegge jordfabrikken i en skyggefull del av hagen, og det trenger ikke være vanskelig. Følg vår trinn-for-trinn-guide for en utendørs jordfabrikk og begynn livet som jordprodusent!
1. Finn din stil!
Samle løv, greiner, ugress og restavfall fra avlingene i en stor beholder. Du kan enten bygge en treramme av plankebiter eller av EU-paller, bruke store sekker eller beholdere med lokk. Skal du kompostere matrester fra hjemmet trenger du en skadedyrsikker og isolert beholder, men skal du bare lage jord av hageavfall er det nok med en åpen beholder. Men det ene utelukker selvsagt ikke det andre. Jordfabrikken din kan ha forskjellige rom – en åpen hagekompost og en isolert beholder for matrester. Sjekk med din kommune hva som gjelder for kompostering der du bor.
2. Elsk sopp og bakterier.
For at fabrikken skal kickes i gang trengs det nedbrytere! Sopp, bakterier, meitemark og mikroorganismer! Meitemark, skrukketroll, tusenbein og andre kryp står for grovarbeidet når de spiser det grovere materialet. Deretter er oksygenkrevende bakterier og sopp – det vil si mikroorganismer – ansvarlige for finarbeidet i forråtnelsesprosessen.
3. Kick i gang!
En jordfabrikk trenger oksygen, fuktighet og en god balanse mellom nitrogen og karbon. For eksempel inneholder blader ikke nitrogen, og derfor må man tilsette det. Så hvis du vil kicke i gang løvkomposten så fremskynder nitrogenrikt gullvann eller gjødsel nedbrytningen. Nitrogen finnes også i matavfall og klipt gress. Karbon gir mikroorganismene energi, og finnes i tørre blader, hakket halm, sagflis eller finfordelt hageavfall. Et godt tips er å legge noen never jord fra hagen i jordfabrikken din så fabrikken får en god start (ett kilo jord kan inneholde opptil 2 trillioner bakterier, 400 millioner sopp, 50 millioner alger og 30 millioner andra små levende organismer).
4. Hold fuktig.
Jordfabrikken din må være fuktig nok til å fungere, og der spiller det karbonrike strømaterialet en viktig rolle (tørre løv, hakket halm, sagflis eller finfordelt hageavfall).
Materialet absorberer vann, forbedrer luftigheten og gjør forråtnelsen mer effektiv.
5. Finfordele.
Hjelp jordfabrikken i gang ved å klippe opp store greiner og finfordele innholdet. Da går prosessen raskere.
6. Hei, sånn passe.
Passe er best når det gjelder jordfabrikken din – passe mye karbon, passe mye nitrogen, passe mye fuktighet, passe mye varme, passe kompakt, passe luftig.
7. Bland ut.
Når nedbrytningen er fullført og du har et mørkebrunt, jordlignende materiale, trenger det hvile en stund for å bli mold. Din nye kompostjord er sterk, derfor må den blandes ut, for eksempel med sand eller med jord fra hagen. Bland i henhold til bruksområde.