Hytte med lodge-følelse
Marie og Jonas nye hytte ble så mye mer enn bare et fritidshus. Her savner de ingenting, det er en helårsbolig på alle måter. Dessuten har det en spesiell atmosfære som man ikke finner hvor som helst. For ikke å snakke om beliggenheten…
For noen år siden var Marie og hennes samboer Jonas på ferie i Lindvallen. De ble øyeblikkelig sjarmert av det koselige miljøet. Det var en helt annen stil enn hva de var vant til hjemme; en mer lun og koselig lodge-følelse. Så da de kom hjem igjen startet ideen om å ha et eget fritidshus oppe i fjelltraktene så smått å gro.
– Jeg kommer fra Dalarna og min far fortalte om aktuelle tomter til salgs, forteller Marie.
Det var ett helt nytt område som skulle planlegges der oppe så det var mange tomter til salgs. Paret reiste opp og tok det i nærmere øyensyn, funderte litt, og litt til. Men med tiden svant drømmen om et fritidshus i fjellet litt i glemmeboken. Helt til den dagen da de fant tomten med stor T.
– Vi fant en helt fantastisk tomt! Oppe på et fjell og med milevid utsikt over Siljan. Beliggenheten er makeløs. Skibakken ligger rett utenfor døren, og scooter- og turløyper bare ett stenkast unna. Her skulle vi bygge fritidshuset vårt!
"uansett hvor mye vi endret, tegnet om, tok bort eller la til, så tok de bare betalt for materialforbruket og aldri for den ekstra tiden som gikk med til dette. Det føltes veldig trygt og fleksibelt".
Laget sin egen versjon av husmodellen
Når tomtekjøpet var gjennomført ble neste steg å velge en husleverandør. Det var ikke så lett, fikk de erfare. De så gjennom kataloger og gikk på hus-utstillinger men fant ingenting de likte.
– Men så en kveld var vi invitert til noen bekjente som hadde bygd et kjempefint hus. Vi spurte hvilken leverandør de hadde brukt og de svarte "Fiskarhedenvillan". Vi ble ganske overrasket siden vi hadde sett i deres katalog flere ganger og kunne ikke minnes å ha sett dette huset. Men det viste seg at våre venner hadde tatt utgangspunkt i en modell og deretter gjort om på nesten alt, slik at det falt mer i deres smak, forteller Jonas. Aha, tenkte vi. Kan man gjøre det? Og det kunne man, smiler Marie
Paret tok da kontakt med en av Fiskarhedenvillans selgere og startet en dialog. Til slutt bestemte de seg for fritidshusmodellen Orren og gjøre akkurat de endringer og tilvalg de ville.
– Huset vi har bygd har nesten ingenting til felles med Orren, ler Marie. Vi endret på alt.
Paret økte boflaten fra ca. 90 kvadratmeter til 134 og endret på nesten hele planløsningen. De valgte en ordentlig trapp opp til loftet istedenfor en stige. Det ble en etasje med soverom og baderom. Hallen gjorde de større på bekostning av vaske- og teknikkrommet.
– Vi ville ha en stor og robust entré med tanke på at man kommer inn rett fra skibakken. Derfor har vi også valgt å ha flisbelagt gulv her. Ellers i huset valgte vi et veldig naturtro laminatgulv, som også er ekstremt slitesterkt.
De endret også på vinduene. Store glasspartier ut mot utsikten og litt mindre vinduer i resten av huset for å få fram lodge-følelsen. Dessuten valgte de en lysegrå lasur til fasaden og svarte lister og hjørnekasser. Mellom vinduene satte de inn ett parti med skifer, som også er lagt bak peisen i allrommet. Forøvrig er huset kledd med tømmerpanel. Resultatet ble ett ordentlig hus istedenfor en hytte, men med en godt bevart alpe-følelse.
Mye egeninnsats ble lagt ned
Innvendig har Marie och Jonas gjort alt selv. Huset ble bare stormreist. Dette innebar at de reiste opp til huset hver helg i 26 uker for å bygge.
– Ja det var ganske slitsomt. Men også fantastisk gøy, minnes Marie.
Paret visste godt hvordan de ville ha det allerede fra start. Lunt og koselig, med utpreget Aspen-karakter. Farge-skalaen går i grått, grå-blått, beige og brunt. Som en refleksjon av himmelen, Siljan og trærne utenfor. Alle lister er malt i den samme grå-blå nyansen som ytterdøren. På veggene sitter en rutete tapet i brune nyanser. Sammen med detaljer i ubehandlet tre gir dette en varme til hele huset.
–Det som var så bra med Fiskarhedenvillan er at uansett hvor mye vi endret, tegnet om, tok bort eller la til, så tok de bare betalt for materialforbruket og aldri for den ekstra tiden som gikk med til dette. Det føltes veldig trygt og fleksibelt.
Tilbringer mye tid her
Huset ble reist på høsten og paret hadde som mål å flytte inn til jul. Og det gjorde de. Jul og nyttår ble feiret sammen med slekt og venner som - takket være den ekstra boflaten kunne bo i huset.
– Vi var totalt 19 personer og det føltes aldri trangt, påpeker Jonas.
Fra starten av hadde Marie og Jonas sett for seg å bygge et hus som kunne nytes noen helger i løpet av skisesongen. Men de er her nesten hver helg og i hele ferien.
– Vi skulle gjerne vært her hele tiden om det var mulig. Det er jo så mye å finne på her, til og med om sommeren. Vi elsker stillheten og roen her. Dessuten har vi flere nye prosjekt på gang. Vi skal for eksempel bygge et utespa. Og en gjestestue for alle som kommer på besøk. Også blir det kanskje en garasje også, ha ha, avslutter Marie.
Marie og Jonas beste tips til deg som skal bygge nytt:
- Om man skal bygge mye selv kan det være verdt å ta seg fri et par måneder og gjøre alt ferdig istedenfor å bygge i helger og ferier.
- Tenk gjennom husets funksjoner. Vi har for eksempel mye yttertøy, ski og sko. For å få bedre plass til dette så valgte vi å gjøre vaske- og teknikkrommet mindre og heller lage en større entre.
- Tenk gjennom og planlegg det elektriske, uttak og belysning.
- Våg å ta i litt. Det er fordelen med å bygge et fritidshus istedenfor et vanlig hus. Her kan man slå seg litt mer løs. Vi tenkte først å bare ha tapet i et av rommene, men nå har vi det overalt utenom soverommene. Og det ble jo faktisk kjempebra. Vi valgte også mørke lister istedenfor tradisjonelle hvite, og det har vi aldri angret et sekund på.
Dette er vi mest fornøyd med
- Vinduspartiet. Utsikten. Vi ser mange mil, helt til Rättvik, og Orsa som glitrer så vakkert når det tennes opp på kvelden.
- Kjøkkenet. At det ble et skikkelig ordentlig kjøkken som man kunne ha hatt hjemme. Vi tok i litt og savner derfor ingenting. Det har alt som et kjøkken i et vanlig hus har - og litt til. Dessuten får man plass til mange i det.
Dette ville vi gjort annerledes
- Vi ville startet med å bygge en garasje, bod eller gjestehus før vi bygde selve huset. Da hadde vi hatt et sted å oppbevare materialene og verktøyet når vi bygde huset. Dessuten hadde vi hatt et sted å sove i mellomtiden.