Hva er en ferdigattest?
Når du skal bygge nytt hus er det mange begreper å forholde seg til. Et av de viktigste er ferdigattest.
Ferdigattesten er viktig fordi den gir en bekreftelse på at arbeidene på bygget er ferdige og at de er gjort i henhold til den tillatelsen du i utgangspunktet fikk av bygningsmyndighetene. Alle søknadspliktige tiltak skal ha en ferdigattest og det er kommunen som utsteder den.
For at du skal få ferdigattest må det sendes inn sluttdokumentasjon og erklæring om ferdigstillelse. Dette kan enten sendes inn av tiltakshaveren (byggherren) eller ansvarlig søker. Dokumentasjonen skal vise at huset er bygget i henhold til tillatelsen du har fått, samt at krav i relevant regelverk er fulgt.
Når kommunen mottar dokumentasjon og erklæring har den tre uker på seg til å behandle saken. Har du ikke mottatt tilbakemelding etter tre uker kan du ta huset i bruk. Det er imidlertid ikke det samme som at du faktisk har fått ferdigattest. Saken skal uansett behandles og du kan fremdeles risikere at du ikke får utstedt attesten.
Midlertidig brukstillatelse
Det er ikke lov å flytte inn i eller ta i bruk et hus som ikke har fått utstedt ferdigattest. Konsekvensen av å ta huset i bruk uten ferdigattest kan være at kommunen ilegger dagbøter eller nedlegger forbud mot bruk.
Det finnes likevel et viktig unntak, nemlig det som kalles midlertidig brukstillatelse. En slik tillatelse gir deg rett til å ta huset i bruk selv om ikke alle vilkår i tillatelsen er oppfylt. En typisk situasjon der det gis midlertidig brukstillatelse er når huset gjøres ferdig om vinteren og det ikke er praktisk mulig å gjøre ferdig uteområdene på grunn av snø og frost. Da ville det jo vært litt synd om du måtte vente helt til våren eller sommeren med å ta huset i bruk.
Den midlertidige brukstillatelsen inneholder som regel vilkår om at gjenstående arbeid skal gjennomføres innen en viss frist. Når disse er ferdige må du søke om ferdigattest som vanlig.