En husreise gjennom 7 år
Kerstin og mannen har bygd to hus og revet ett i løpet av syv år. På det siste huset tegnet de også planløsningen selv. Da tok de med alt de likte fra det første huset, og la til det de hadde savnet.
Kerstin jobber til daglig i markedsavdelingen i Fiskarhedenvillan og er nok over gjennomsnittet interessert i hus og planløsninger. Hun er - blant mye annet - prosjektansvarlig for våre kataloger og jobber mye med planløsningene til våre hus. En ekte husnerd ifølge henne selv. Er det noen som har spørsmål om våre kundehus er det bare å spørre Kerstin og hun har som regel svaret.
Her forteller hun om sin husreise gjennom syv år med mann og etter hvert to barn:
Første hus
I 2009 bygget vi vårt første hus med Fiskarhedenvillan. Det ble husmodellen Diamanten, som jeg fremdeles mener har en perfekt planløsning uten en masse dø-flater. Vi gjorde bare noen små endringer på planløsningen. Det ble tre soverom i andre-etasjen istedenfor fire og vi la til et vindu ved spiseplassen. For å få mer veggplass i gangen la vi inngangen til vaskerommet fra badet istedenfor gangen.
Dette huset ble ikke bygd i løsvirke som ellers er standard for Fiskarhedenvillan, men i Besta-block. Besta-block var et selskap som Fiskarhedenvillan kjøpte opp for å teste teknikken ved passivhuskonstruksjoner. Vårt hus var ikke et passivhus, men om arbeidsgiver vil teste byggteknikker, så værsågod!
Det vi la ned i egeninnsats var taklegging, utvendig maling, gulvlegging, sparkling, maling og tapetsering. Garasjen fikk vi bare satt opp råbygget, resten gjorde vi selv. Vi hadde aldri bygd noe som helst før, men man lærer seg jo underveis. Så jeg oppfordrer til å tørre å prøve! Man sparer en god del penger også er det jo så gøy å kunne si at man har bygd litt selv.
På leting etter nytt hus
Seks år og to barn senere var vi på utkikk etter et nytt sted å bo. Vår eldste var i skolealder og vi ønsket å bo nærmere en skole. Vi begynte å se etter ledige tomter og hus i området der jeg vokste opp, og en dag dukket dette huset opp - i parallellgaten til mitt barndomshjem! Huset var fra 1929 og i dårlig forfatning, men vi skrev under på papirene allerede dagen etter visning. Vi hadde nemlig bestemt oss for å rive huset og bygge nytt.
«I oktober 2016 kunne vi endelig flytte inn i vårt nye drømmehus. Her beholdt vi alt vi likte med det gamle huset og la til alt det vi hadde savnet.»
- Kerstin
Ned med det gamle huset
Vi søkte om rivingstillatelse fra kommunen og deretter var det bare å brette opp ermene. Vi klarte å kvitte oss med det meste av innboet gjennom en gi-bort-gruppe på facebook. Til og med en gammel isolering fra 70-tallet og et gammelt (kjempe ekkelt) toalett var det noen som ville ha. En kar ville ta vare på det gamle treverket og fikk plassert en container på tomten slik at vi kunne fylle den. Det føles bra å vite at huset er spredt over hele kommunen.
Etter mye sortering og mange turer på fyllinga så stod bare råbygget igjen på tomten. Men den tok grunnentreprenøren seg av da de startet med grunnarbeidet.
Kerstins beste tips til deg som skal bygge for første gang!
- Gå på husvisninger! Kjenn etter hva du liker. Hva er din stil og hva er dine behov.
- Finn tomten først og form drømmehuset etter tomtens forutsetninger. Ikke forelsk deg i et bestemt hus og prøv å forme det til tomten.
- Tenk tidløst design når det gjelder kjøkken og baderom. Dette blir dyre endringskostnader om ikke fargen er "in" om et par år.
- Oppbevaring, oppbevaring, oppbevaring! Man kan aldri få for mye oppbevaring
Her kan du se en digital husvisning av Kerstins hus:
https://fiskarhedenvillan.se/livet-i-en-fiskarhedenvilla/specialhus-2/
Planlegging og tegning av nytt hus
Jaha - så stod vi der plutselig med en tom tomt som skulle oppfylle alle våre drømmer. Det var bare å sette i gang, så vi startet med å sjekke værstrekket og hvor solen befant seg i løpet av dagen. Vi innså fort at der huset hadde stått tidligere ikke var det ultimate stedet å sette opp vårt nye. Da valgte vi istedenfor å plassere det mer i bakkant på tomten, og med en garasje der det gamle huset hadde stått ville det til sammen gi en mer lun gårdsplassfølelse på området foran huset. Dette måtte bli bra.
Men å finne et kataloghus som hadde inngang og uteplass/veranda på samme side viste seg å bli vanskelig. Siden tomten også skråner litt og vi ønsket å utnytte det med nivåforskjeller i huset, var det ikke annet å gjøre enn å starte med å skisse på en helt egen planløsning.
Denne gangen gjorde vi mye mer egenarbeid på huset. Snekkerne satte opp huset og gjorde alt klart utvendig (byggetrinn 3), og vi tok over etter at elektriker og rørlegger hadde gjort alt klart inne. Vi satte opp alle innervegger, både spon- og gipsplater. Vi isolerte innerveggene, monterte kjøkkenet, la gulv, sparklet, malte og tapetserte, satte opp lister og monterte trappen. Innertaket hjalp snekkeren oss med. Vi malte huset utvendig og la taket selv. Også denne gangen ble kun råbygget av garasjen satt opp, resten gjorde vi selv.
Det nye huset
I oktober 2016 kunne vi endelig flytte inn i vårt nye drømmehus. Her beholdt vi alt vi likte med det gamle huset og la til alt det vi hadde savnet.
ENTRE: Her ønsket vi oss mer oppbevaring enn hva vi hadde hatt i det forrige huset og tegnet derfor inn en hel garderobevegg med skyvedører.
KJØKKEN/SPISEPLASS: Kjøkkenet er fra Ballingslöv (Drømmekjøkken i Norge), utenom tre grå overskap som er fra HTH. Vi ønsket oss et stort kjøkken med mye benkplass. Jeg ville ha steketoppen på en kjøkkenøy, slik at man ikke står og ser inn i veggen når man lager mat. Vi valgte å ha skuffer i alle underskap så det blir mer oversiktlig og lett å finne alt i skuffene. Skafferiet/teknikkrommet skjuler stort kjøkkenutstyr som ikke trenger å stå framme samt avfallshåndtering, ekstra stoler, ekstra benkeplater, rengjøringsutstyr med mer.
STUE/HOVEDSOVEROM/INNGLASSET VERANDA: Denne flaten ligger på en opphøyd del av huset. Det høye skråtaket gir en god romfølelse. Glasspartiene i verandaen kommer fra Willab Garden.
ALLROM, ØVRE ETASJE: Her ville vi beholde vinduspartiene fra det gamle huset, spesielt siden vår tomt ligger ganske høyt og vi har fin utsikt over området. Balkong savnet vi i det forrige huset så det tegnet vi inn. Både på balkongen og verandaen har vi brukt komposittplater. Da unngår man flis i foten – et hett tips!
HAGE: Siden tomten skråner litt har vi bygd en mur med en såle der våre kommende prosjekt skal settes igang. Et basseng kanskje? Vi har også bygd et drivhus.
GARASJE/GJESTEBOLIG: Vi ønsket oss en dobbeltgarasje for å få mer plass. Etter at råbygget var satt opp gjorde vi også denne gangen alt selv. I bakkant av garasjen bygde vi en gjestebolig på 28 m² med kjøkken og bad. Den leier vi ut via airbnb og det gir en perfekt ekstrainntekt. I Sverige kan man nemlig leie ut skattefritt opp til 50.000 kr. (Her kan du lese hvilke regler som gjelder i Norge) Vi har også en bod bak garasjen og leiligheten.