15 smarte tips som vil gagne strømregningen din
Bekymrer du deg for høyere strømregninger når temperaturen synker? Kaldere temperaturer og strømkrise er ingen drømmekombinasjon – men det er mye du kan gjøre for å påvirke strømregningen. Fiskarhedenvillan gir deg 15 smarte tips til hvordan du kan redusere energiforbruket raskt - også på lang sikt!
Visste du at …
Du påvirker ikke bare strømregningen når du sparer på strømmen når det er strømpristopper – du hjelper klimaet. Jo flere som bruker strøm på et bestemt tidspunkt – jo skitnere blir strømmen.
1. Senk temperaturen
Omfavn vinterens kos! Senk temperaturen én grad innendørs – og reduser samtidig oppvarmingskostnadene med rundt 5 prosent. Kan du senke en grad til? Ka-ching! Ta på deg raggsokkene og strikkegenseren! Begynn å kos deg … nå!
2. Behov eller ønske?
Slå av lys i rom som ikke er i bruk og kanskje til og med ta en titt rundt hvilke rom som egentlig trengs? Er det et rom som ikke brukes så mye og hvor varmen kan senkes i de kaldeste månedene?
3. Standby och unødvendige dingser
Noe som er skjult på strømregningen er alle enheter som er i standby-modus og trekker lite strøm – for eksempel TV-en og datamaskinen. Det er best å koble fra TV-en eller slå av alla standby-enheter i et grep – med en strømskinne. Standby-modus-enhetene kan virke som en overdrift, men de står faktisk for 2 % av landets årlige strømforbruk. Se også etter boligens tikkende energityver – som håndkletørkeren!
4. Vask smart
Kjør fulle maskiner – og unngå tørketrommelen. Det tar tre ganger mer energi å tørke klær enn å vaske dem. Klessnor eller tørkestativ – noen?
Oppvasken da? Håndvask krever opptil fire ganger mer energi enn oppvaskmaskinen (som selvfølgelig må være fulladet).
5. Venner på middag!
Den koseligste måten å spare strøm på er å lage mat sammen! Én komfyr er åpenbart mer ressurseffektiv enn fem. Start en middagsklubb eller et matlag med vennene dine og bytt på å lage mat.
6. Varme stiger oppover!
Bor du i et hus med mer enn én etasje? Husk at varmen stiger oppover. Den mest energieffektive oppvarmingen bør være nederst i huset – og kanskje du kan skru av varmen i etasjen over og la naturlovene gjøre sitt?
7. Er du tett?
Tett vinduer og dører for å holde varmen i huset. Trekk ned rullgardinene, persienner og trekk for gardinene om natten – dette bidrar til å holde varmen inne.
8. Innred strømeffektivt
Gardiner er ikke bare vakre og beskytter mot sterk sol – de er også geniale for å holde kulden ute. Bruk tunge gardiner og draperier foran dører og vinduer, legg ut matter på gulvet og sørg for at ovnene står frie – så varmen kan strømme.
9. Bli strømsmart!
Strømmen er ofte dyrest (og skitnest) på morgenen (7-9) – når vi er opptatt på kjøkkenet med brødrister, kaffemaskin, ser på morgen-TV og kanskje tar en dusj – og ved middagstid (17-19) når komfyren, oppvaskmaskin og tørketrommelen går varme. Har du timeprisavtale kan du time inn når strømmen er billigst! Noen strømleverandører tilbyr også smarte apper som gjør at du kan se når strømmen er dyr og kan velge å vente med å kjøre oppvaskmaskinen eller ta en dusj til prisen har sunket. Bra for strømregningen – bra for klimaet.
10. En ren fornøyelse
Varmtvann er dyrt å varme opp, og jo varmere vannet er, jo mer energi brukes. Kutt ned på dusjing og bading, og se det som den luksusen det faktisk er. Elsker du et varmt bad – bad sjelden, pass på når strømmen er billig (og ren) og nyt ekstra mye når du bader.
11. Hei teknologi!
I våre dager finnes det en rekke smarte system som kan gagne strømregningen din. Ved hjelp av teknologi kan varmeanlegget starte når du faktisk er i huset, reguleres etter værmeldingen og når strømprisen er på det laveste. Har du elbil kan du bruke teknologi som slår på ladningen når prisen er på det laveste. Smart!
12. Smart mat
Kok opp vann under lokk, lag flere middager samtidig (søndagsmatlaging?), bruk ovnen når den allerede er varm (bake brød?) og bruk termos til morgenkaffen. Det finnes mange smarte hacks for å effektivisere. Har du laget en haug med matbokser som skal inn i kjøleskapet eller fryseren? La dem avkjøles før du setter dem inn.
13. Fornuftige hvitevarer
Å kjøpe nytt er sjelden en bra miljøgjerning, men har du et skikkelig gammelt kjøleskap, fryser eller komfyr kan det være bra å bytte. Et energieffektivt kjøleskap eller fryser bruker omtrent 80 prosent mindre strøm enn et kjøleskap eller fryser som er 15 år gammelt. På tide å bytte?
14. Rydd!
Tin fryseren og støvsug gjerne bak kjøleskap og fryser – da beholder hvitevarene effektiviteten.
15. Bygger du nytt?
Planlegg huset ressurseffektivt ved å sette inn få vinduer mot den kalde nordsiden. Ønsker du mange vinduer og mye dagslys – planlegg dem mot det varme, lyse sør. Bygg heller lite enn stort, og legg ekstra innsats på å finne en ressurseffektiv energiløsning. Kanskje solceller (konverterer solenergi til elektrisitet) eller solfangere (konverterer solenergi til varme) er noe for deg?
Pssst.
Norge er et av landene som bruker mest energi per person – i verden. Ok, vi bor i det kalde nord, men vi kan ikke skylde alt på nordavinden. Vanene våre koster for tiden mye energi. Kan vi bli smartere?