GUIDE: Anlegg en hage!
Det sprudler i kroppen – det er vår! Fram med skisseblokk, greip og svettebånd – nå er tiden inne til å anlegge en hage.
Det er noe spesielt med denne tiden av året. Når man får stikke hendene i jorda, planlegge og plante. Skape drømmehagen!
Men hvordan bør man tenke når man skal anlegge en hage fra scratch? Og hvor skal man begynne? Her har vi samlet noen pangtips som hjelper deg å få drømmehagen på traven.
Hva er viktigst for deg?
Å anlegge en hage skal være gledefylt, så ta det i etapper. Se hagen som ett langsiktig prosjekt, lag en plan som strekker seg noen år frem i tiden og utgå fra deg, din familie og deres behov. Hva er viktig for dere? Er det å skape et sted for avslapning, en spiseplass i le, en kjøkkenhage, innsynsskjerming eller et område for barna å leke på? Start med det viktigste prosjektet og lag en langsiktig plan for de andre.
Maksimer for biologisk mangfold
Lag en hage som er for alle! Ikke bare for deg, men for andre arter som pollinerende bier, humler og sommerfugler (som også bidrar til rikere avlinger). For å maksimere biologisk mangfold er det viktig å ikke rydde for mye, la naturen ta sin plass (ta det rolig med steinlegging og tredekke) og sats på blomstrende planter, tre og busker som gir mat til de viktige pollinatorene. Tenk på hele sesongen, slik at hagen blomstrer fra tidlig vår til sen høst. (Her kan du lese mer)
Planlegg hagen – innendørs
Hvilken utsikt vil du ha fra huset ditt? Start planleggingen innendørs og planlegg for et fantastisk blikkfang å nyte. Er det et epletre, en pergola med vinranker, et staudebed eller kanskje et potpurri med planter? Eller liker du å se klærne henge til tørk? Er barna små? Plasser en sandkasse og huskestativ i nærheten av huset så sparer du mye tid og løping.
Vinden tørker ut
Drømmer du om en kjøkkenhage? Tenk på hvordan du kan legge til rette for det du vil dyrke. Vinden tørker ut, så for å spare ressurser kan du anlegge en hekk for å stoppe vinden og spare vann.
Skap rom
Få det lilla ekstra i hagen ved å skape rom, kriker og kroker. Hagen blir ikke bare koseligere, men også mer interessant. Rom kan skapes på ulike måter, dels ved å dele opp med busker, men også ved å bygge en pergola, plante epletrær med espalier langs en gangsti eller på andre måter skape romslighet.
Himmelretninger – hva passer hvor?
Hvilke himmelretninger har du å jobbe med? Er det solrike sør eller kjølige nord? Og hva trives hvor? Ta utgangspunkt i hagens himmelretning, plant der det er god tilgang til sol, plasser hagemøblene inntil en varm sørvegg og barnas lekeplass der det er skygge.
Smarte gangstier
Hvis du skal lage gangstier i hagen – gjør deg selv en tjeneste og anlegg dem der du allerede pleier å gå. Vi mennesker liker å kutte hjørner og ta den enkleste veien.
Samle det du dyrker
Plasser pallekarmer, krukker og grønnsaksbed i grupper, og gjerne ved siden av hverandre så sparer du tid, energi og armmuskler når det skal lukes, vannes, høstes og dones.
Planlegg for sol – og skygge
Om våren liker vi å fange varme stråler på ett varmt sted, mens vi i sommermånedene søker avkjøling og skygge – kanskje under et tre. Finn plasser og planlegg og plant for alle årets hagestunder.
Samle regn
Bli rik på regn! Vann er en viktig ressurs i hagen for å holde liv i blomsterbed, tomatavlinger og ferske urter. I mange regioner blir vanningsforbud mer vanlig i tørre perioder, så forbered deg ved å planlegge hvordan du kan ta vare på regnvann.