En grunnentreprenør tar en første titt på tomten, planlegger grunnarbeider og fundament. Man ser fremfor alt på grunnforholdene og hvilke føringer de legger for husbyggingen. Ansvarlig søker plasserer huset basert på kotekart fra landmåler og ut fra sin erfaring kan grunnentreprenøren gi tips om hvilken høyde det ferdige fundamentet bør ha. Dette for å oppnå god drenering fra huset samt kostnadseffektive grunnarbeider. Deretter får du et kostnadsoverslag med eventuelle ekstrakostnader spesifisert. Slike utgifter kan for eksempel skyldes at det er behov for sprengning eller pæling/spunting. I de fleste tilfeller kan grunnentreprenøren også hjelpe til med grovplaneringen for den fremtidige hagen.
Når det gjelder hvilket underlag som er mest velegnet å bygge på, kommer berggrunn og bunnmorene øverst på listen. Bunnmorene består av et hardpakket lag av mojord (silt), grus, leire og stein og er ypperlig å arbeide med. Berggrunn gir også et stabilt underlag, men her kan det være nødvendig med sprengning. I dag er det imidlertid mulig å bygge på de aller fleste markslag. Ved for eksempel å bygge opp fundamentet på påler kan vi løse problemet med «dårlig» grunn.
Fiskarhedenvillaer bygges nesten utelukkende på støpt såle på mark og med innstøpt gulvvarme. Konstruksjon og utføring av grunnarbeider gjøres når husets byggesøknadstegninger har fått din godkjenning. Avhengig av hvordan tomten ser ut, tar det vanligvis mellom tre og fire uker å legge fundamentet. Hus for skrå tomt har murte eller støpte støttemurer som må oppføres før selve reisverket kan påbegynnes, noe som selvfølgelig vil gjenspeiles i tidsplanen. Og i motsetning til hva man gjerne skulle tro, er det mulig å legge fundament året rundt.